Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiekkaharjun vanhan vesitornin purku etenee myöhässä – tämä on uusi purkutöiden valmistumistavoite

Vaativin purkuhankkeen työosuus on nyt tehty. Työmaalla on vältytty tapaturmilta.

Hiekkaharjun vanhan vesitornin purkutyöt etenevät nyt yli kuukauden suunniteltua aikataulua jäljessä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY oli tähdännyt siihen, että sen torni on purettu maaliskuun loppuun mennessä. Urakoitsija Fortum Waste Solutions Oy on kuitenkin pyytänyt työmaa-alueelle ja liikennejärjestelyille lisäaikaa Vantaan kaupungilta.

– Uusi tavoite on, että torni on huhtikuun loppuun mennessä maan tasalla. Sen jälkeen tehdään vielä alueen siivousta ja ennallistamistöitä, jotka vievät joitakin viikkoja, ennakoi purkuhankkeesta vastaava HSY:n hankepäällikkö Arto Mettinen.

Lue myös: Hiekkaharjun vesitornin purku-urakka etenee myöhässä ja verkkaisesti turvasyistä – Päällikkö: "En ole nähnyt purkutöistä painajaisia"

Vesitornin varsinainen purkutyö päästiin aloittamaan pari kuukautta suunniteltua myöhemmin, 16. syyskuuta. Syynä oli se, että HSY halusi varmistaa suunnittelijoiden, urakoitsijan ja Vantaan rakennusvalvonnan kanssa, että nostosuunnitelmat ja -laitteet ovat viimeisen päälle kunnossa.

Mettisen mukaan Simonkylässä sijaitsevan tornin purkutyöt ovat sujuneet viime kuukausina ”hyvin jouhevasti” urakan myöhästymisestä huolimatta.

– Tornin ulompi elementtitorni on purettu kokonaan pois ja seuraavaksi puretaan sen jalat. Pian aletaan poistaa myös sisemmän teräsbetonisäiliön ylärakenteita ja tukikehikkoa.

Lue myös: Hiekkaharjun vesitornin purkutöiden aloitus on viivästynyt – ”Pitää olla enemmän huolissaan turvallisuudesta kuin aikataulusta”, sanoo HSY:n projektijohtaja

Mettinen kertoo, että vuonna 1980 valmistuneen elementtitornin purku on ollut koko urakan vaativin osuus. Elementtitornin sisällä olevan, vuonna 1962 paikallavaluna tehdyn terästornin purku on helpompi tehtävä.

”Pahin” on siis takana tässä Suomen mittakaavassa poikkeuksellisessa purku-urakassa.

Jättimäisiä betonielementtejä irrotettiin säiliöstä ja siirrettiin alas suurella nosturilla. Työtahti oli verkkainen turvasyistä.

– Elementtejä poistettiin 1–3 elementtiä päivässä. Nostoissa ei tullut vastaan suurempia yllätyksiä. Ei tiedetty elementtien kuntoa vasta, kun kokeiltiin nostaa niitä. Elementit tulivat ehjinä maahan, Mettinen kertoo.

Työmaaliikenne lisääntyi väliaikaisesti, kun kuorma-autot hakivat maahan laskettuja elementtejä pois työmaalta.

– Siitä ei kuitenkaan tullut valituksia, että liikenne olisi häirinnyt ketään.

– Hyvin vähän palautetta on tullut muutenkin. Työmaan äänistä ja tärinöistä on otettu yhteyttä, mutta palautetta on tullut paljon vähemmän kuin alun perin odotin, Mettinen sanoo.

Lue myös: Vantaa ennen ja nyt | Hiekkaharjun vanha vesitorni kätkee sisäänsä vielä vanhemman – erikoinen kaksoisrakenne on peruja 1970-luvulta

Hankepäällikön mukaan työmaalla on kaikki sujunut hyvin siinäkin mielessä, että tapaturmia ei ole kirjattu yhtään.

– Nyt työmaalla on vajaat kymmenen ihmistä töissä. Kun terässäiliötä aletaan purkaa, henkilöstömäärä lisääntyy.

Purkutyö on kuitenkin jatkossakin konevoittoista.

– Iso nosturi on lähtenyt pois, ja 1–2 pienempää nosturia tuodaan tilalle.

Lue myös: Hiekkaharjun vesitornin purku-urakka alkoi – lähistön asukas kummeksuu tiedottamista: "Kukaan ei ole kertonut, onko lähiasunnoissa turvallista asua"