Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkossa kajahtaa: Kanttori Tuomas Heikkilä laulaa Baddingiä ja Junnu Vainiota Vantaan Viihdeorkesteri Ensemblen säestyksellä

Kolmen kanttorin konsertti pidetään Tikkurilan kirkossa helmikuussa.

Nyt pääsevät kanttorit esiin urkujensa takaa, kun Vantaan Viihdeorkesteri Ensemble on keksinyt pyytää kolme kirkkomusiikin taituria laulusolisteikseen Tikkurilan kirkkoon helmikuussa. Konsertissa soivat viihdemusiikin ulkomaiset klassikot ja kotimaiset ikivihreät.

Yksi laulajista on Hakunilan seurakunnan vs. kanttorina vuodesta 2019 toiminut Tuomas Heikkilä, 35. Hän laulaa konsertissa muun muassa Rauli Badding Somerjoen Valot ja Juha Vainion Kotkan poikii ilman siipii. Kotimainen musiikki on Heikkilälle mieleistä esitettävää. Kotona hän kuuntelee kaikkea Bachista Agentsiin.

Heikkilän lisäksi kolmen kanttorin konsertissa laulavat Juho Punkeri, joka on aiemmin toiminut Korson seurakunnan kanttorina ja Nina Kronlund Espoon ruotsinkielisestä seurakunnasta.

– Duona laulamme muun muassa Käymme yhdessä ain´ ja Something stupid, Heikkilä kertoo.

Yhteistyö kanttorien kanssa on Viihdeorkesterilta aivan uusi aluevaltaus, kertoo orkesterin toiminnanjohtaja Janne Rönnbäck. Konsertilla halutaan tuoda esiin kanttoreiden lahjakkuutta myös laulajina. Mahdollisuus on myös kanttoreiden mieleen.

Tämä on mieluisaa vastapainoa kanttorin perustyölle.

– On innostavaa päästä eturivin osaajien kanssa tekemään tämäntyyppistä konserttia, Heikkilä iloitsee.

– Tämä on mieluisaa vastapainoa kanttorin perustyölle.

Kanttorin työ on nykyisin monipuolista eikä vain virsien soittamista. Seurakuntalaisten musiikkivalinnat tilaisuuksiin ovat kirjavia.

– Kanttorille on hyötyä, jos hallitsee monipuolisesti erilaisia musiikkityylejä, Heikkilä sanoo.

Kanttorin tehtävä on huolehtia etteivät sanoitukset ole ristiriidassa kristillisen kirkon perusasioiden kanssa. Raamit ovat väljät, mutta esimerkiksi ”kirkonpolttomusiikkia” ei seurakunnan tilaisuuksissa hyväksytä. Sen sijaan Kari Tapion aikoinaan esittämien kappaleiden ympärille on luotu jopa messu.

Heikkilä kertoo, että joskus vaikkapa hautajaisiin voidaan toivoa laulua, joka ei pohjaudu luterilaiseen uskonkäsitykseen. Tai häissä pyydetään soittamaan englanninkielinen kappale, mutta ei ole kiinnitetty huomiota sanoihin, jossa lauletaan pettämisestä. Ne voivat joillekin tulla yllätyksenä, kun musiikkivalinnoista sovitaan.

– Keskustelemalla asiat selviävät. Täytyy olla hienovarainen, Heikkilä kuvaa kanttorin työtä.

Joskus hän on itse käsittänyt, miksi joku haluaa ehkä hiukan erikoisen kappaleen vaikkapa hautajaisiin, kun on kuullut siihen liittyvän tarinan. Ja sitten hän on soittanut sen tilaisuudessa.

– Palveluammattihan tämä on.

Kolme kanttoria yhdessä Vantaan Viihdeorkesteri Ensemblen kanssa Tikkurilan kirkossa la 11.2. klo 18. Liput Ticketmasterista 39 e.