Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Hylkäyskirje on arkipäivää” – Osa firmoista ei halua palkata romaneja, uusi keino velvoittaa työnantajia tasavertaiseen kohteluun

Maksuttomaan työnantajapooliin ilmoittautumalla työnantajat vahvistavat, että romanihakija on samalla viivalla kuin muut. Yksi jo mukana olevista työnantajista on Vantaan kaupunki.

Romaneilla on yhä vaikeuksia päästä töihin ja harjoitteluihin, vaikka heidän koulutustasonsa on viime vuosina kohonnut.

Tämä käy ilmi Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) Romako-hankkeen tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vain alle puolet (47 prosenttia) pienistä ja keskisuurista suomalaisyrityksistä sanoo, että romanitaustaisilla on hyvät tai melkein yhtä hyvät mahdollisuudet työllistyä kuin muilla.

Vastanneista pk-yrityksistä jopa viisi prosenttia ajattelee, että ei halua palkata romanitaustaista ihmistä.

Tämä on hätkähdyttävä, mutta ei yllättävä tieto.

– Tämä on hätkähdyttävä, mutta ei yllättävä tieto. Syrjintä näkyy myös työtehtävissä. Romanitaustaisia ei välttämättä rekrytä yrityksiin myyjiksi, mutta autokorjaajaksi piiloon katseilta voi päästä, sanoo tiedotteessa Diakin projektipäällikkö Katri Perho.

Romako-hanke kampanjoi nykyistä yhdenvertaisemman työelämän puolesta ja lähettää romaneiden saamia hylkäyskirjeitä takaisin työnantajille.

–  Hylkäyskirje on romaneille valitettavasti arkipäivää. Päätimme palauttaa hylkäyskirjeet takaisin työnantajille ja muistuttaa, että jokaisella työnhakijalla tulee olla samat mahdollisuudet taustasta riippumatta, Perho kertoo. 

Romako-hanke on perustanut maksuttoman työantajapoolin, johon ilmoittautumalla työnantajat vahvistavat, että romanihakija on rekrytoinneissa samalla viivalla muiden kanssa.

– Valitettavan yleistä on, että romaninuori on ryhmän ainoa, joka yrityksistä huolimatta jää ilman harjoittelupaikkaa ja siitä syystä ei valmistu. Nuorten pitää voida luottaa siihen, että koulutus kannattaa. Nyt on työnantajien vuoro toimia, Perho toteaa.

– Pelkkä puhe ei enää riitä. Tarvitsemme tekoja, jotka edistävät yhdenvertaista työelämää ja muuttavat rekrytointia. Työnantajapooli on konkreettinen tapa kertoa yrityksen arvoista ja luoda uskoa romanitaustaisille nuorille ja myös muille vähemmistöille, sanoo Romako-hankkeen asiantuntija Tamara Åkerlund tiedotteessa.

Maksuton työnantajapooli velvoittaa vain antamaan tasavertaiset mahdollisuudet. Yksi jo mukana olevista työnantajista on 12 000 eri alan ammattilaista työllistävä Vantaan kaupunki.

– Haluamme edistää yhdenvertaista työelämää. Vantaan arvoja ovat muun muassa avoimuus ja vastuullisuus. Meille oli selvää, että liitymme Romakon työnantajapooliin ja viestimme siitä, sillä meillä rekrytoinnissa ratkaisevinta on osaaminen, kertoo tiedotteessa Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.