Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen starttia kiusasivat tekniset ongelmat, johtaja tyytyväinen ensimmäisiin viikkoihin – "Yksittäisiä 100 euron lisiä on maksettu"

Jo seuraavan 100 päivän aikana tavoitellaan parannuksia palveluihin.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäiset viikot ovat sujuneet aluetta johtavan Timo Aronkydön mukaan valtaosin hyvin.

Aronkytö korostaa palveluiden toimineen keskeytyksettä. Hyvinvointialue vastaa terveys-, sosiaali- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä.

– Lisäksi henkilöstön siirtyminen kunnilta hyvinvointialueelle on sujunut hyvin. Uudelle työnantajalle siirtyminen on jännittävä hetki ja moni varmasti mietti, kuinka kaikki toimii. Tärkeää on, että ammattilaiset saavat tehdä työtänsä rauhassa, hän kertoo.

Lue lisää: Hyvinvointialueen startti on ovella: Nämä asiat muuttuvat – "Asiakas voi asioida tutulla terveysasemalla"

Ongelmia on sen sijaan ollut tietojärjestelmien kanssa, joita on hyvinvointialueella käytössä lukuisia. Aronkytö sanoo, että tietojärjestelmät toimivat ja niillä on päästy liikkeelle, mutta töitä järjestelmien parantamiseksi tehdään edelleen.

Tietojärjestelmiin kuuluu muun muassa Apotti, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rooleissa on ollut epäselvyyksiä. Tämä on vaikuttanut siihen, miten asiakkaiden ja potilaiden tiedot näkyvät eri työntekijöille eli nähdäänkö esimerkiksi päihdepalveluissa terveydenhuollon tekemiä kirjauksia.

Töitä tehdään edelleen myös palkanmaksujärjestelmän kanssa, vaikkakin ensimmäiset palkat saatiin Aronkydön mukaan maksuun ongelmitta perjantaina.

Lue lisää: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ensimmäinen palkanmaksu sujui pelättyä paremmin – Jos jää perjantaina kokonaan ilman palkkaa, maksetaan 100 euron viivästyskorvaus

Hyvinvointialue oli varautunut maksamaan 100 euron lisän, jos palkka olisi jäänyt maksamatta. Lisäksi virheellinen palkka oli mahdollisuus maksaa pikapalkkana. Aronkytö kertoi Vantaan Sanomille tiistaina, että yksittäisiä 100 euron lisiä on maksettu, ja puuttuneet palkat on maksettu maanantaina. Lisäksi joitain maksamatta jääneitä lisäpalkkioita maksettiin maanantaina. Perjantain aikana korjattiin joitain virheellisiä palkkoja.

Aronkytö korostaa hyvinvointialueen henkilöstöosaston sekä esihenkilöiden tehneen valtavan ponnistuksen, jotta palkanmaksu sujui ilman suurempia ongelmia.

– Palkkajärjestelmä pystytettiin puolessa vuodessa. Normaalisti samaan työhön kuluu 1,5 vuotta. Tämä on osoitus siitä, että pystymme valtavan hienoihin suorituksiin.

Lisäksi heti vuodenvaihteessa joiltain työntekijöiltä puuttui tietokoneiden käyttäjätunnuksia ja sähköpostien siirtymisessä uusiin oli viivettä. Aronkydön mukaan nämä ovat jo korjattu.

Aronkytö kokee ison muutoksen sujuneen niin positiivisesti, että tavoitteet seuraaville kuukausille on tehty kunnianhimoisesti.

– Seuraavan 100 päivän aikana meidän täytyy pystyä parantamaan työntekijätilannetta sekä palveluita, kuten päivystyksen ruuhkaa ja vanhusten palveluketjua, hän painottaa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta puuttuu tällä hetkellä noin 200 vakituista työntekijää, kuten lääkäreitä, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä. Aronkytö kokee tärkeänä, että alue saa uusia työntekijöitä ja nykyiset työntekijät pysyvät.

– Tiedämme, että ammattilaisten odotukset ovat korkealla. Meidän täytyy pystyä luomaan jokaiselle työpaikka, jossa työsuhteen ehdot ovat niin kannustavia, että meillä halutaan pysyä, hän painottaa.

Lue myös:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ottaa käyttöön palkanmaksujärjestelmän, joka sotki Helsingin palkat – "Otamme karvalakkiversion"

Hyvinvointialueen ensimmäisen vuoden budjetti yli 50 miljoonaa euroa miinuksella – kirittävä kahdessa vuodessa plussalle