Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kulttuuriväki kertoo: näin yleisö on palannut estradeille koronan jälkeen – ”Aiemmin tultiin normaalisti, vaikka vähän nokka vuotikin”

Energian hinta ja yleisön tottumusten muutokset mietityttävät kulttuurialalla.

Koronapandemia on koetellut kovalla kädellä vantaalaisia kulttuuritoimijoitakin. Viime vuosia ovat sävyttäneet erilaiset yleisörajoitukset. Nyt toiminta on elpymässä, vaikka huoliakin alalla yhä on.

Simo Lappalainen toimii Kulttuuritalo Martinuksen päällikkönä sekä Vantaan Näyttämöyhdistyksen puheenjohtajana. Hän toteaa yleisön löytäneen katsomoihin "tyydyttävästi".

– Sellaista puolta salia myydään tällä hetkellä.

Lappalaisen mukaan Martinuksessa oli viime kaudella kaksi loppuunmyytyä konserttia.

Koronan siirtämät esitykset täyttivät tapahtumakalenteria.

– Syksyhän oli koko talon historian vilkkain.

Myös kevätkautta Lappalainen kuvaa kiireiseksi tapahtumien osalta. Äskettäin ensi-iltaan tuli Vaskivuoren lukion musikaaliversio Flashdancesta.

– Musikaalin myynti näyttää meille tietä, mitä kevät tulee olemaan, toteaa Lappalainen.

Vantaan Näyttämöä korona kuritti pahoin. Nyt huolta aiheuttaa energian hinnan kohoaminen talveksi. Lappalainen kertoo teatterin sähkökulujen kasvaneen kolminkertaisiksi.

Ihmiset oppivat katsomaan viihdettä kotisohvalla.

Yrittäjä Olli Saari, Bio Grand

– Meillä on pelkkä huoneteatteri. Se ei hirveästi leipää tuo.

Hän arvelee, että kasvavat sähkölaskut vaikuttavat myös siihen, että kuluttajat säästävät helposti kulttuurilipuista. Ostopäätöskin jätetään nyt viime hetkeen.

– Jo kesällä näki, ettei ennakkovarauksia tullut. Sanotaan, että noin kolmannes siitä mitä edellisvuosina.

Kulttuuritehdas Vernissan toiminta on palautunut lähes täydellisesti koronaa edeltävään aikaa, kertoo Vernissan johdossa työskentelevä kulttuurisen nuorisotyön esimies Vesa Peipinen.

– Tavallaan ollut hyvä vuosi, mutta kiireinen, kuvaa hän päättynyttä vuotta.

Peipisen mukaan koronarajoitusten siirtämät tapahtumat ovat nyt täyttäneet myös Vernissan varauskalenteria.

– Meillä on tapahtumia, jotka ovat parikin vuotta odottaneet oikeaa hetkeä.

Yleisöä on riittänyt Vernissassa hyvin.

– Kyllä meillä on ollut tupa kutakuinkin täysi tapahtumissa, toteaa Peipinen.

Syksyhän oli koko talon historian vilkkain.

Martinuksen päällikkö Simo Lappalainen

Tikkurilan Bio Grandia pyörittävä yrittäjä Olli Saari kertoo, että leffayleisö palannut teatteriin "kohtuullisesti". Koronaa edeltävästä tasosta ollaan kuitenkin vielä jäljessä.

Trendi on samansuuntainen koko maassa. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, johtuuko tämä elokuvatarjonnasta vai asiakaskäyttäytymisen muutoksesta pandemian aikana.

– Pari vuotta on pitkä aika, jossa ihmiset oppivat katsomaan viihdettä kotisohvalla.

Saari kertoo, että Bio Grandin toiminta ei ollut uhattuna pandemian aikana. Tähän auttoivat koronatuet. Teatteri oli yhteensä puolisentoista vuotta toiminnassa rajoitetusti tai kokonaan suljettuna yleisörajoitusten vuoksi.

– Jokainen tietää, ettei sellainen helppoa ole.

Grandin asiakkaat ovat aiemminkin yleensä tehneet lippujen ostopäätöksen lähellä näytöstä. Nyt varaukset jätetään käyttämättä useammin. Saliin ei haluta tulla rykimään tai niiskuttelemaan.

– Aiemmin tultiin normaalisti, vaikka vähän nokka vuotikin.

Olli Saari kuvaa tulevaa filmivuotta niin kotimaisten kuin ulkomaalaistenkin ensi-iltojen kannalta mielenkiintoiseksi. Hän toivoo, että niin yleisö kuin teatterit pääsevät nauttimaan elokuvista tavallisesti.