Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Karut tilastot: Asuntokauppa romahti Vantaalla – ”En muista nähneeni pitkän urani aikana yhtä jyrkkää hyytymistä”

Asuntokauppojen määrä pieneni rajusti Vantaalla joulukuussa. Tuolloin uudisasuntojen kauppoja tehtiin jopa 83,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi takaperin. Vanhojenkin asuntojen myynnissä oli 43,8 prosentin pudotus.

– On huomionarvoista, että välittäjien tekemiä uudisasuntokauppoja tehtiin Vantaalla joulukuussa vain kymmenen, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Myös koko vuoden tilastot paljastavat karuja lukemia: uudisasuntoja myytiin Vantaalla viime vuonna 42,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Vantaalla vanhojen asuntojen kauppa puolestaan laski edellisvuodesta 19,6 prosenttia.

Luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tilastoihin.

Sama suuntaus näkyy koko pääkaupunkiseudulla, jossa asuntokauppa on hyytynyt voimakkaimmin Suomessa.

Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä asuntojen kauppamäärät ja hinnat ovat pudonneet prosentuaalisesti eniten suurimmista kaupungeista.

Myös maakuntatasolla Uusimaa on ollut asuntokaupan isoin häviäjä Suomessa.

– Muutokset kauppamäärissä ovat tapahtuneet poikkeuksellisen nopeasti ja ennakoimattomasti. Helsingissä ja Vantaalla uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat viime vuonna hyvin lähelle jo vuoden 2015 tasoa. Espoossakin asuntokauppojen määrä jäi alle vuoden 2017 kauppamäärien, Rantanen kertoo.

– En muista nähneeni pitkän urani aikana yhtä jyrkkää ja yhtä nopeassa ajassa tapahtunutta hyytymistä pk-seudun asuntomarkkinoilla, Rantanen sanoo.

Lue myös: Tällainen on tilanne asuntomarkkinoilla – Uudiskohteiden kauppa sakkaa Vantaalla pahasti

Helsingissä uusia asuntoja myytiin viime vuonna 63,9 prosenttia ja Espoossa 63 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Vanhojen asuntojen kauppa laski Helsingissä viime vuonna 19,8 prosenttia ja Espoossa 23 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Joulukuussa kauppaluvut olivat vieläkin karummat. Espoossa välittäjät myivät tuolloin vain 25 uudisasuntoa ja kauppamäärä oli peräti 81,5 prosenttia vuodentakaista pienempi. Vanhoja asuntoja myytiin Espoossa joulukuussa 49,1 prosenttia vertailukautta vähemmän.

Helsingissä uudisasuntokauppa oli joulukuussa 77,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Vanhojen asuntojen kohdalla pudotusta vuodentakaiseen oli 45,3 prosenttia.

Rantanen uskoo, että pienasuntojen kysynnän jyrkkä väheneminen on vaikuttanut kauppamäärien rajuun laskuun pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa.

Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund sanoo tiedotteessa, että tietyillä pääkaupunkiseudun asuinalueilla riittää yhä kysyntää myyntikohteille, eikä asuntojen hinnat ole välttämättä laskeneet yhtään.

Grönlund arvioi kuitenkin, että suurin osa asunnon ostoa suunnittelevista odottaa nyt selvästi parempia aikoja.

– Korkojen ja asuntojen hintojen kehitystä seurataan tarkkaan ja ennen asunnonostopäätöstä halutaan nähdä, mille tasolle ne asettuvat. Tässä ajassa myös hyvin toimeentulevat ovat poikkeuksellisen varovaisia ja miettivät todella paljon omaa kulutuskäyttäytymistään, Grönlund kertoo.

Rantanen ennakoi, että asuntojen hinnat pienenevät vielä tänä vuonna 3–4 prosenttia lisää. Hän uskoo, että asuntokaupan tilanne paranee selvästi viimeistään ensi kesän aikana.

– Kysyntä alkaa tasaantua vasta sitten, kun saamme lisää uutta asuntotuotantoa ja uudiskohdevalikoimaa markkinoille. Senkin aika kuitenkin tulee ennemmin tai myöhemmin, sillä asuntomarkkinat ovat aina aaltoliikettä, Rantanen toteaa.

Grönlund puolestaan arvioi, että asuntomarkkinoiden elpyminen vaatii myönteisiä uutisia ja varmuutta korkojen nousun pysähtymisestä.

– Kevät tulee olemaan hyvin mielenkiintoista aikaa. Edessä on useita palkkaneuvotteluja ja eduskuntavaalit. Näillä kaikilla on vaikutusta asuntokauppaan, Grönlund sanoo.