Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Tiesitkö? Keskiajalla Vantaalle tuotiin kankaita pitkienkin matkojen takaa yläluokan tarpeisiin

Vantaa ennen ja nyt: Keskiaikaiset laadunvalvontasinetit kertovat Vantaalle tuoduista kankaista.

Länsisalmen Gubbackan keskiaikaisen kylätontin arkeologisilta kaivauksilta on löytynyt lyijyisiä kankaiden laadunvalvontasinettejä, eli plombeja. Keskieurooppalaiset valmistajat merkitsivät tuotteitaan plombeilla, ja sellaisten löytyminen kertoo kankaita tuodun keskiajan Vantaalle pitkienkin matkojen takaa.

Kankaiden tuonnista voi saada jonkin verran tietoa historiallisista lähteistä. Historioitsija Tapio Salminen tutki Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika -teostaan varten Tallinnan kaupunginarkistossa neljää vuosilta 1510–1522 peräisin olevaa kauppias Lutke van Mindenin tilikirjaa. Tilikirjoista selvisi tämän käyneen kauppaa Helsingin pitäjän kirkkoherra Jacob Sigfredssonin kanssa.

Tilikirjojen mukaan kirkkoherra Jacob oli van Mindenilta ostanut pappilassa tarvittavien suolan ja oluen lisäksi myös säädyn mukaiseen pukeutumiseen tarvittavaa määrämittaan leikattua amsterdamilaista kangasta. Luultavasti kankaiden ympärillä on ollut samantapaisia plombeja, kuin Gubbackasta löytyneet esimerkit.

Kirkkoherra Jacob oli hyvin toimeentuleva ja kuului seudun ylempään säätyyn. Kankaat hän maksoi pappilan tuotoilla tai kymmenysverona saaduilla tuloilla. Kymmenykset ja papin toimintatavat ovat saattaneet aika ajoin aiheuttaa riitoja seudun muiden asukkaiden kanssa.

Liekö sellainen riita ollut kirkkoherra Jacobin tapon takana? Luultavasti Skavabölestä, eli nykyisestä Hyrylästä, kotoisin ollut isäntä Michel oli hämärissä olosuhteissa lyönyt Jacobin kuoliaaksi myöhään syksyllä 1523 tai alkuvuodesta 1524. Tapon seurauksena Michel pakeni Tallinnaan, jossa kaupungin raati myönsi vuonna 1524 hänelle suojan.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.