Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vuokrien nousuun tuli Vantaalla vauhtia – Mistä se kertoo ja mihin se johtaa?

Vuokrien nousuun tuli vauhtia Vantaalla viime vuoden loppupuolella. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Vantaalla loka-joulukuussa 0,8 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Vuokrien nousu oli loppuvuodesta Vantaata nopeampaa vain Tampereella (1,1 prosenttia). Luvut on poimittu Tilastokeskuksen tiedoista.

– Vantaan status taitaa olla muuttumassa. Vantaallehan on aiemmin tultu edullisemman vuokra-asumisen perässä. Tilanne näyttää keikahtavan, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pohtii.

Viita arvioi vuokrien nousun seurauksia.

– Vuokrien nousu näkyy vuokralaisten kukkarossa. Sen lisäksi se saattaa näkyä siten, että Vantaalla on pian taas enemmän tyhjiä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Viita ottaa esimerkiksi Kivistön.

– Kalliit kohteet jäävät Kivistössä ilman vuokralaista.

Kalliiksi kohteiksi Viita katsoo esimerkiksi pienet parvekkeettomat yksiöt, joissa kuukausivuokra on 700 euroa.

Suomen Vuokranantajat ry:n ekonomisti Sakari Rokkasen mielestä vuokrien nousu ei johda siihen, että asunnot jäisivät tyhjilleen. Päinvastoin, se viestii kysynnän noususta.

Rokkanen ei myöskään näe, että vuokriin kohdistuisi Vantaalla laskupainetta. Arviotaan hän perustelee paitsi vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen kysynnän kasvulla Vantaalla myös vuokranantajille koituvien kulujen nousulla.

Kysyntää indikoi vuokrien nousun lisäksi Rokkasen mukaan se, että Vantaalla vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika on ollut lähes sama kuin Helsingissä, noin kuukausi.

– Toisaalta vuokrien kehitystä hidastaa hyvä tarjontatilanne. Vuokrien nousu saattaa Vantaalla kiihtyä tulevaisuudessa, jos uudisasuntojen rakentaminen tyrehtyisi, Rokkanen sanoo.

Vuokralla asumisen suosion hän uskoo pysyvän korkealla, koska taloudellinen epävarmuus ja korkojen nousu saavat monet lykkäämään asunnon ostoa.

– Hybridityö on tullut jäädäkseen ja edullisemmat vuokrat voivat houkutella lisätilaa etsiviä Vantaalle.

Rokkanen toteaa, että erityisen haluttuja Vantaalla ovat perheasunnot. Edellisvuoteen 2021 verrattuna viime vuonna Vantaalla nousivat erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat (2,7 prosenttia). Yksiöiden vuokrien nousu oli vähäisempää (0,8 prosenttia).

Vantaalla vuokrat ovat nousseet muuta pääkaupunkiseutua nopeammin myös verrattaessa koko viime vuotta edellisvuoteen. Vantaalla vuokrat nousivat 1,7 prosenttia, Helsingissä 0,6 prosenttia ja Espoossa prosentin.

Koko maata tarkasteltaessa Vantaata kovempi vuokrien nousu koettiin Rovaniemellä (3 prosenttia), Tampereella (2,8) ja Turussa (2,3).

Lue myös: Karut tilastot: Asuntokauppa romahti Vantaalla – ”En muista nähneeni pitkän urani aikana yhtä jyrkkää hyytymistä”

Tikkurilan keskustaan valmistui uusia vuokra-asuntoja – ratikan reitti houkutteli asukkaita nuorista lapsiperheisiin

Kiinnostaako omakotitalon vuokraaminen? – Konkarit varoittavat, missä voi rysähtää pieleen