Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kitaristilegendan poikapuoli Jontte, 33, selvisi huumehelvetistä ja tekee nyt töitä erikoisella alalla – ”Mietin usein, miten etuoikeutettu olen”

Hakala päätyi kuukausiksi pyörätuoliin hypättyään asuntoauton katolta vuonna 2017. Ratkaiseva käänne parempaan tapahtui viitisen vuotta sitten.

Jontte Hakala, 33, valmistaa käsityönä vieheitä. Pienen pajan hän jakaa kollegansa kanssa.

Isot kumikalat maalataan pyytävillä maalauksilla ja laajalla värivalikoimalla, jotta ne houkuttelisivat haukia, kuhia ja ahvenia – sekä ihmisiä.

– Värillä on ajoittain paljonkin merkitystä kaloja narrattaessa, mutta yhtä paljon vieheiden pitää kiinnostaa myös ostajia. Moni asiakas tykkää mehustella hyvän näköisiä vieheitä, Hakala tietää.

Erittäin pahasti koukussa on ollut myös Hakala itse. Kovat huumeet hallitsivat Hakalan – sukunimi on perua hänen edesmenneeltä isäpuoleltaan, Teddy & The Tigers -legenda Aikka Hakalalta – elämää vielä viisi vuotta sitten.

Pohjalla Jontte Hakala on käynyt useasti. Tammikuussa 2016 hänen sydämensä pysähtyi yliannostuksen seurauksena, ja mies joutui hengityskoneeseen.

Toinen raju pohjakosketus tapahtui kesällä 2017 yökerho Cosmopolin takana olevalla parkkipaikalla Keravalla.

– Hyppäsin asuntoauton katolta. Molemmat kantapääni menivät säpäleiksi ja toisesta jalasta katkesi sääriluu. Tämän jälkeen olin kolme kuukautta pyörätuolissa, Hakala kertaa.

Ratkaiseva käänne parempaan tapahtui alkukeväästä 2018.

– Eräs kaunis keskiviikkoaamu heräsin ja ajattelin, etten enää jaksa. Äidin kanssa keskusteluani menin lääkäriin, joka otti minut vakavasti, kuunteli minua ja ohjasi Minnesota-mallin hoitoon Kärkölään. Se pelasti minut, tuusulalainen Hakala sanoo ja katsoo silmiin.

Raitistuttuaan Jontte Hakala palasi nuoruuden harrastuksensa kalastuksen pariin. Vuonna 2019 hän osti Venemessuilta Captain Ollie -firman vieheitä ja huomasi, että ne valmistetaan Keravalla. Sen jälkeen Hakala vieraili Klondyke-talossa Keravan Saviolla vieheyrittäjä Olli-Petteri Karisen luona.

– Jäin suustani kiinni ja jo viikkoa myöhemmin huomasin olevani töissä Ollien pajalla.

Opiskeltuaan Karisen johdolla vieheiden tekoa puolisentoista vuotta Hakala alkoi miettiä yrityksen perustamista ystävänsä ja kalastajakaverinsa Lassi Määttäsen kanssa. Ajatus lähti puoliksi vitsistä, mutta kun Olli-Petteri Karinen näytti vihreää valoa, Polarbite Fishing perustettiin heinäkuussa 2020.

Jontte Hakala jatkaa yhä yhteistyötä Karisen kanssa tämän aliurakoijana. Polarbite Fishing toimii samassa tilassa Captain Ollien kanssa. Yrittäjäksi Hakala ei silti itseään kutsu.

– Tyrin luottotietoni huumevuosien aikana. Olen valtion velkajärjestelyssä vuoden 2026 tammikuuhun asti, jonka jälkeen pääsen lunastamaan Polarbitesta oman osuuteni, keravalaislähtöinen Hakala selvittää.

Nykyisin Polarbiten vieheitä valmistuu muutamia tuhansia vuodessa. Valikoimissa on niin mökkikalastajille kuin edistyneemmille harrastajille sopivia täkyjä. Jontte Hakala kehittää ja testaa jatkuvasti tuotteitaan.

– Kalastan noin satana päivänä vuodessa ja kierrän Suomen järvillä kokeilemassa vieheitä. Vieheitteni runkomalli on aika uniikki, mikä vaikuttaa uintiliikkeeseen. Haluan että vieheen pyrstö on elävä.

Omasta päihdetaustastaan Hakala kertoo avoimesti. Hän haluaa olla muille päihderiippuvaisille esimerkkinä, että pohjaltakin voi nousta. Huumeiden sijasta hän keskittyy nyt perheeseensä, harrastukseensa – ja työhönsä.

– Tykkään joka aamu tulla pajalle ja miettiä vaikkapa uusia väri-ideoita. Mietin usein, miten etuoikeutettu olen. Rakastan työtäni, mikä ei ole nykyisin ollenkaan itsestään selvää, hän hymyilee.

Juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.