Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka seitsemännellä sosiaalityöntekijällä liikaa asiakkaita – Tilanne rikkoo lakia, mutta tässä on syy

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä noin 14 prosentilla on enemmän asiakkaita kuin mitä laissa määritelty enimmäismäärä on. Lain mukaan yksittäisellä sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 35 asiakasta.

Tiedot selviävät tuoreesta kuntakyselystä. Ilmiöstä kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Viime marraskuussa lastensuojelun sosiaalityössä työskenteli kokoaikaisesti yli 1 200 sosiaalityöntekijää eli asiakkaiden enimmäismäärä ylittyi 176 työntekijän kohdalla.

Suurimmassa osassa kunnista ja kuntayhtymistä lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden määrä oli kuitenkin lainmukainen.

Yksi tilanteeseen johtaneista syistä on se, että lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tehtävistä oli avoinna 12 prosenttia.

Kunnat ja kuntayhtymät ovat kertoneet monenlaisista rekrytointivaikeuksista. Onnistuneilla alueilla on panostettu kohtuulliseen työmäärään ja mahdollisuuteen vaikuttaa oman työn kehittämiseen.

Lastensuojelun järjestämisvastuu siirtyi hyvinvointialueille vuoden alussa. Kuluvana vuonna alueiden keskinäinen tilanne eroaa suuresti siinä, toimiiko koko hyvinvointialue yhtenäisesti jo tänä keväänä vai ryhdytäänkö toimintaa vasta yhtenäistämään.

Seuraavan kerran lastensuojelun sosiaalityöntekijätilannetta kysytään huhtikuussa.