Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapandemia vähensi suomalaisten liikkumista historiallisen paljon – "Etätyön vaikutus oli pieni"

Koronapandemian vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyivät matkojen määrissä ja pituuksissa historiallisen paljon. Tiedot selviävät liikenne- ja viestintävirasto Traficomin henkilöliikennetutkimuksesta. Matkaluku laski 0,4 matkalla ja matkasuorite seitsemällä kilometrillä vuodesta 2016, jolloin edellinen tutkimus tehtiin.

Seurantaa on tehty vuodesta 1974 lähtien ja koskaan aiemmin muutos ei ole ollut näin suuri.

– Matkaluvussa ei aiemmin ole todettu näin suuria muutoksia koko tutkimuksen seuranta-aikana. Matkasuorite on ollut noin 40 kilometriä henkilöä kohti vuorokaudessa 2000-luvun vaihteesta lähtien. Vuonna 2021 havaitut muutokset ovat koronapandemiasta johtuvia ja todennäköisesti väliaikaisia. Kokoontumis- ja ravintolarajoitukset sekä etätyösuositukset vaikuttivat suuresti liikkumiseen koko vuoden aikana, sanoo tiedotteessa Traficomin erityisasiantuntija Hanna Strömmer.

Yllättävänä Strömmer pitää sitä, että etätöiden tekeminen vaikutti lukemaan hyvin vähän.

– Ehkä hieman yllättäen etätyön tekemisen vaikutus liikkumisen kokonaismäärään oli pieni. Etätöitä vähintään kaksi päivää viikossa tehneet kompensoivat säästyneet työmatkat lähes kokonaan muilla vapaa-ajan matkoilla sekä ostos- ja asiointimatkoilla, Strömmer kuvailee tiedotteessa.

Selvityksen perusteella työmatkojen matkaluku (0,37 matkaa/henkilö/vuorokausi) ja matkasuorite (6,1 km/henkilö/vuorokausi) vähenivät vuonna 2021 vain hieman vuoteen 2016 verrattuna, vaikka koronapandemian aikana oli voimassa etätyösuositus.