Opettajan mukaan perinteiset Move-testit eivät kannusta heikoimpia liikkumaan.
Vantaalaisten 8. luokkalaisten tyttöjen kunto on terveyttä haittaavalla tasolla lähes joka toisella. Tieto käy ilmi 5. ja 8. luokkalaisille vuosittain tehtävistä valtakunnallisista Move-testituloksista. Vantaalla Move-testeihin osallistui viime syksynä reilu 4 000 oppilasta. Testi mittaa kestävyys- ja lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja.
Vantaalaisilla 8. luokkalaisilla pojilla tilanne on tyttöjä parempi, mutta silti hälyttävän huono. 8. luokkalaisten poikien kunto on terveyttä ja hyvinvointia haittaavalla tasolla yli 41 prosentilla testiin osallistuneista.
5. luokkalaisilla tytöillä tilanne on lähes sama eli noin 40 prosentilla kunto on terveyttä haittaavalla tasolla. Viidesluokkalaiset vantaalaispojat pärjäsivät testissä parhaiten. Pojilla kunto voi haitata terveyttä reilulla 37 prosentilla.
Valtakunnallisesti noin 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Vantaalla luku on 42 prosenttia. Naapurissa Helsingissä luku on yksi maan parhaimmista, 36,1 prosenttia.
– Tulokset ovat huolestuttavia niin valtakunnan kuin Vantaan tasolla. Erityisesti 8. luokkalaisten tyttöjen tilanne Vantaalla on todella huolestuttava, kertoo opetustoimen asiantuntija Kirsi Viitaila Vantaan kaupungilta.
Viitaila arvelee, että syyt kuntien erilaisiin tuloksiin ovat monisyisiä.
– Tekijöitä eri kaupunkien tulosten taustalla voi vain arvailla. Asiaa ei myöskään ole tutkittu.
Viitailan mukaan tyttöjen tilanne Vantaalla on hieman huonontunut vuoden 2021 tuloksista.
– Poikien tuloksissa on sen sijaan ollut pientä positiivista suuntausta, hän sanoo.
Viitaila kertoo, että tilanteeseen on reagoitu.
– Olemme Vantaalla perustaneet työryhmän pohtimaan, löytäisimmekö uusia keinoja tukea lasten ja nuorten fyysisen kunnon ylläpitoa. Mukana on muun muassa perusopetuksen, liikunnan, harrastustoiminnan ja opiskelijahuollon toimijoita, hän selvittää.
Askiston alakoulussa move-testeihin osallistui viime syksynä 40 viidesluokkalaista.
– Move-testit ovat velvollisuus, joka meidän täytyy tehdä, toteaa Askiston koulun opettaja Jere Kiviluoma.
Kiviluoma opettaa tällä hetkellä 3. luokkaa sekä liikunnan valinnaisryhmiä. Kiviluoma on myös Askistossa Liikkuva koulu -vastaava.
Kiviluoma suhtautuu move-testeihin kriittisesti.
– Testien tekeminen kaikille vitosluokkalaisille vie useamman viikon syksystä, vaikka meillä on pieni koulu.
Oppilaat harjoittelevat testien liikkeitä koulussa, jotta kukaan ei joudu kylmiltään mittaukseen. Kiviluoma kokee testit arveluttavina erityisesti niiden lasten kohdalla, joilla tulokset jäävät heikoiksi. Move-testin eri osiot pisteytetään yhdestä kolmeen siten, että yksi on huonoin ja kolme paras. Oppilaat itse laskevat suoritukset lomakkeeseen, jossa kerrotaan myös pistemäärä.
– Oppilaat ovat hyvin tietoisia tuloksistaan. Jos oppilas saa jokaisesta suorituksesta vain yhden pisteen, ei se ainakaan kannusta liikkumaan, hän sanoo.
Move-testien kanssa aikaa kuluu Kiviluoman mukaan paljon juuri tsemppaamiseen.
– Oppilaita täytyy pohjustaa ja tsempata tosi paljon. Käytämme runsaasti aikaa keskusteluun siitä, miten me suhtaudumme, jos saamme jostain suorituksesta vain yhden pisteen.
Askiston koulun viidesluokkalaiset Kiia Felin ja Jami Konttinen kertovat syksyn testien olleen mukavat. Molemmilla lapsilla on liikunnallisia vapaa-ajanharrastuksia. Felin käy temppukerhossa ja Konttinen harrastaa sguashia.
– Viivajuoksu oli vaikeinta, Konttinen muistelee move-testejä.

Felin on samaa mieltä. Pallonheitto sen sijaan tuntui Felinistä helpoimmalta. Konttinen sanoo vatsalihasliikkeiden sujuneen parhaiten.
Kiviluoma kokee Askiston koulun oppilaiden olevan innokkaita liikkujia.
– Erittäin harvoin liikuntatunnilla kukaan sanoo, että en osallistu, hän kertoo.
Kiviluoma sanoo, että ruutujen ääressä vietetty aika haastaa liikunnanopettajan työn.
– Lapset kaipaavat yhä enemmän pelillisyyttä myös oppitunneille.
Kiviluoma kertoo esimerkin koripallotunnilta, jossa perinteinen koripallon heittoharjoitus ei välttämättä innosta. Sen sijaan, jos harjoitukseen yhdistetään kuljetus vaikkapa Pokemonien tyylillä, on suosio heti suurempaa.
Kiviluoman mukaan lasten vapaa-ajan liikunnallisuus näkyy testituloksissa väistämättä, sillä liikuntatunteja on rajallinen määrä.
Askistossa koulupäiviin on lisätty liikuntaa tänä lukuvuonna useilla eri tavoilla, kuten asentamalla leuanvetotankoja ja minikoripallokoreja luokkiin. Lisäksi käytäville on liimattu tarroja, jotka kannustavat etenemään hyppien ja puikkelehtien. Kouluun on hankittu myös Nintendo Switch, jolla saa pelata liikunnallisia pelejä.
Lue myös: