Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhä useampi vantaalaisyritys painii pahassa talouskurimuksessa – konkurssit rusikoivat etenkin yhtä alaa

”Kun ihmiset miettivät, mistä karsitaan, pienehköt palvelut, kuten parturissa käyminen, voivat etenkin olla liipaisimella”, arvioi Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja.

Yhä useammalla vantaalaisella yrityksellä on nyt vaikeuksia selviytyä nykyisen taloustilanteen takia.

Samalla kun kuluttajien ostovoima on heikentynyt, yritysten kustannukset ovat nousseet.

Viime vuonna konkurssiin ajautuneiden ja toimintansa lopettaneiden vantaalaisyritysten määrä kasvoi edellisvuodesta, kertoo Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri.

Mänttäri sanoo, että konkurssi- ja lopettamisluvut eivät sinänsä ole korkeita, mutta yhtiöiden talousongelmat ovat yleistyneet. Vaikeuksissa ovat etenkin rakennusyhtiöt.

– Koronan ja Venäjän hyökkäyssodan myötä yrittämisen kannattavuus on romahtanut. Moni yrittäjä on joutunut polttamaan kaikki säästönsä aivan normaaliarjen pyörittämiseen, Mänttäri kuvailee.

Mänttärin mukaan monella alalla vantaalaisyritykset kokevat nyt ongelmia. Syitä tähän on monia.

– Osalla aloista, kuten ravintola-alalla, on aikamoinen työvoimapula.

Aasian lentoliikenteen rajoittaminen on kolhinut vantaalaista yritysmaailmaa.

– Sotatilanne ja ilmatilan sulkeminen vaikuttaa, kun lentomatkustus Kiinaan ja Kauko-itään on vähäistä. Aiemmin lentoliikenne on jo sakannut koronan takia monta vuotta. Monelle palvelu- ja logistiikka-alan yritykselle tämä on tarkoittanut ongelmia, Mänttäri selvittää.

Kuvioihin on tullut myös uusia vakavia uhkia: yritykset kärsivät nyt energiahintojen, korkojen sekä raaka-aineiden ja tuotteiden kustannustason noususta.

Jos sota vain jatkuu ja tilanne pahenee, pahoin pelkään, että tästä tulee ikävä vuosi.

Esa Mänttäri

– Lisäksi ihmisillä käytettävissä oleva rahamäärä on pienentynyt, kun kaikki on kallistunut eikä tulotaso seuraa rinnalla. Rahat menevät välttämättömyyksiin, kuten polttoaineisiin ja korkoihin. Se vaikuttaa palvelualan yrityksiin kysynnän vähenemisenä, Mänttäri toteaa.

– Kun ihmiset miettivät, mistä karsitaan, pienehköt palvelut, kuten parturissa käyminen, voivat etenkin olla liipaisimella, hän arvioi.

Rakennusalan yritykset, etenkin pienemmät sellaiset, ovat olleet viime aikoina suurissa vaikeuksissa.

– Ne rakennuskohteet, jotka ovat kesken, tehdään loppuun, mutta uudet kohteet ovat jäissä tai siirtyneet taloustilanteen takia, Mänttäri kiteyttää.

– Rakennustarvikkeet ovat kallistuneet, ja niiden saatavuus on ollut vaikeaa. Myös asuntokaupan hidastuminen näkyy rakennusalalla. Ollaan menossa kohti taantumaa, toimitusjohtaja ennakoi.

Toimintansa lopettaneiden vantaalaisyritysten määristä ei ole täsmällistä tietoa.

– Lopettaneista yrityksistä ei ole saatavissa suoraan sellaisia tilastotietoja, joista voisi tehdä riittävän tarkkoja johtopäätöksiä yritysten lopettamismääristä, sanoo Vantaan uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marketta Korhonen.

Hän huomauttaa, että yritystoiminnan lopettaminen voi tarkoittaa myös positiivisia asioita.

– Taustalla voivat olla muun muassa vetävät työmarkkinat, yrityskaupat, omistajanvaihdokset ja yhtiömuodon muutokset.

Asiantuntijat näkevät nykytilanteessa myös hyvää. Enää Suomen koronarajoitukset eivät tukahduta vantaalaisyritysten toimintaa.

– Hyvää on myös se, että komponenttipula, josta vaikeroitiin syksyllä, on helpottanut monelta osin ja komponentteja saadaan jo aiempaa paremmin, Mänttäri kertoo.

Rohkaisevaa on sekin, että yrittäminen kiinnostaa yhä monia erilaisissa elämäntilanteissa. Vantaalle syntyi viime vuonna 2 300 uutta yritystä, mikä on yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Taloustilanne ei näy yritysten perustamismäärissä, Korhonen toteaa.

Uusista vantaalaisyrityksistä noin 46 prosenttia on maahanmuuttajataustaisten perustamia.

–  Tilanne kertoo, että yrittämiseen ja tulevaisuuteen uskotaan täällä yhä kaikesta huolimatta. Yrittäjäksi ei ole pakko ryhtyä, sillä työmarkkinat vetävät muutenkin tosi hyvin, Mänttäri arvioi.

Mänttäri ennakoi, että vantaalaisten yritysten tilanne voi muuttua hyväksi tänä vuonna, jos Ukrainaan saadaan rauha.

– Kustannukset voivat pudota nopeasti. Jos sota vain jatkuu ja tilanne pahenee, pahoin pelkään, että tästä tulee ikävä vuosi.

Ainakin inflaation hellittäminen hyödyttänee yrityksiä jatkossa. Mänttäri arvioi, että inflaatio lieventyy ”loogisesti ajatellen” vuoden kuluessa.

Lue myös: Yrittäjien hätähuuto: "Kymmeniä tuhansia yrityksiä on jo maksuvaikeuksissa ja suuri konkurssiaalto on ilmeinen"