Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monna Haapalinna halusi tehdä jotain ukrainalaisten hyväksi ja nyt Ruskeasannassa väsätään porukalla juoksuhautakynttilöitä

Lämmön lähteet syntyvät tyhjistä säilyketölkeistä, pahvista ja steariinista.

Makuupusseja, talvivaatteita, pehmoleluja, elintarvikkeita... Partiolaisten Ristipuron kololla Ruskeasannassa käy vimmainen sutina, kun Erämetsojen tiloihin tuodaan lahjoitustavaraa sodan jaloissa sinnitteleville ukrainalaisille. Jo aiemmin tuli 84 paria villasukkia, kertoo apulaislippukunnanjohtaja Kari Ranta.

Ilmassa leijuu steariinin tuoksu. Sen lähde löytyy seurakunnan tilojen keittiöstä, jossa sulatetaan steariinia hautakynttilöiden jämistä. Steariinia tarvitaan juoksuhautakynttilöihin, joista ukrainalaiset saavat lämpöä, kun lämmön- ja sähkönjakelu on poikki. Juoksuhautakynttilä syntyy tyhjästä säilyketölkistä, sisään kääritystä pahvista ja sen päälle valutetusta steariinista. Se palaa useamman tunnin ja toimii myös yksinkertaisena "retkikeittimenä", jolla voi lämmittää ruokaa.

Juoksuhautakynttilöiden tekemisestä on syntynyt eräänlainen kansanliike, sillä niitä tehdään joka puolella Suomea. Ruskeasannan juoksuhautakynttilöiden tekemistä vetävä Monna Haapalinna sai idean Ylen artikkelista, jossa porilainen mies väsäsi niitä kotonaan. Haapalinna päätti että hänkin haluaa tehdä jotain ukrainalaisten hyväksi.

Helsingin pitäjän kirkonkylässä asuva Haapalinna ajatteli, että pannaan pystyyn oikein paja ja kysyi partiolaisia mukaan. Erämetsoissa tartuttiin Haapalinnan ehdotukseen saman tien ja tiistai-iltana pajassa syntyi kymmenittäin lämmön lähteitä.

– Ensi maanantaina vien partiolaisille lisää kynttilänjämiä ja jatkamme juoksuhautakynttilöiden tekoa.

Haapalinna on kerännyt kynttilänloppuja muun muassa kotinsa naapurista Kirkonkylän hautausmaalta ja viime viikolla hän haali niitä Hietaniemen hautausmaalta.

– Kysyin luvan, ettei kukaan luule minun olevan varkaissa, hän naurahtaa.

Säilyketölkkejä Haapalinna on napsinut kotoaan ja tutuiltaan sekä keräyspaikoilta ja pahveja kaupoilta. Haapalinnaa ilahduttaa, että kaikki ovat suhtautuneet keräykseen todella innokkaasti.

Juoksuhautakynttilät ja lahjoitustavarat kuljettaa perille Ukrainalaisten yhdistys Suomessa.

Lue vielä: Eira Laulajainen, 81, keräsi talvivaatteita ukrainalaisille – ”En voi vaikuttaa siihen, että Ukrainassa on sähköt poikki, mutta lämmintä vaatetta voin lähettää”

Kiovalaisen Hanna Dovhalin perhe on sotaa paossa Vantaalla – 13-vuotias tytär Polina katsoo kännykästä, kun pommit moukaroivat rakkaita paikkoja