Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee: Vantaalainen myymälä on kaupannut varastettuja työkoneita ja laitteita, kaksi henkilöä epäiltyinä

Tutkinnanjohtaja pitää tapausta täysin poikkeuksellisena. Varkauksien uhreille on jo palautettu omaisuutta kymmenientuhansien eurojen arvosta.

Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnassa on poikkeuksellinen vantaalaista osto- ja myyntiliikettä koskeva rikostapaus.

Kahden liikkeenharjoittajan epäillään hankkineen ja kaupanneen suuren määrän varastettua tavaraa Rekolan kirpputori -nimisessä liikkeessään.

Poliisi tutkii asiaa rikosnimikkeellä ammattimainen kätkemisrikos, josta voidaan tuomita vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Rauno Jämsä luonnehtii epäiltyä rikostapausta täysin poikkeukselliseksi.

– Minulla on takana 30 vuoden virkaura, enkä muista, että tutkinnassa olisi ollut koskaan aiemmin vastaavanlaista tapausta. Samaa sanovat muut pitkään työskennelleet kollegat, Jämsä kertoo Vantaan Sanomille.

Poliisi pääsi laittomaksi epäillyn bisneksen jäljille viime maanantaina. Tuolloin poliisit etsivät Rekolantiellä sijaitsevasta myymälästä tiettyjä varastettuja esineitä toisen rikosjutun tutkinnan yhteydessä.

Tavaraa on älyttömästi, ja selvitystyö vie viikkoja.

– Samalla käynnillä havaitsimme, että liikkeessä on myynnissä mittava määrä työkoneita ja laitteita, joista ainakin osan epäillään olevan varastettuja, Jämsä kertoo.

Tiistaina poliisi teki etsinnän myymälään ja samalla heräsivät epäilykset laajasta rikollisesta liiketoiminnasta. Poliisi eristi ja sulki tuolloin liikkeen sekä otti kaksi liikkeenharjoittajaa kiinni.

Esitutkinta on nyt alkuvaiheessa. Parhaillaan poliisi pyrkii selvittämään varastettujen tavaroiden kokonaismäärää myymälässä ja sitä, miten ne ovat kulkeutuneet liikkeeseen.

– Esineitä käydään läpi, ja katsotaan, paljonko anastettua tavaraa löytyy. Tavaraa on älyttömästi, ja selvitystyö vie viikkoja, Jämsä kuvaa.

Poliisi on jo saanut selville joidenkin varastetuiksi yksilöityjen myyntituotteiden oikeita omistajia.

– Asianomistajille on tähän mennessä palautettu työkoneita ja laitteita kymmenientuhansien eurojen arvosta. Asianomistajina on sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä pääkaupunkiseudulta, Jämsä kertoo.

Vantaan Sanomat sai tiedon tapauksesta perjantaina lukijalta, jonka mukaan paikalliset asukkaat ovat tehneet valituksia ”Rekolan keskustassa” sijaitsevassa liikkeessä harjoitetusta, kirpputoribisnekseksi verhotusta toiminnasta. Jämsä kertoo, että vinkkejä on tullut, mutta varsinainen rikosepäily heräsi toisen jutun rikostutkinnan yhteydessä.

Jämsän mukaan Rekolan kirpputori -liikkeen nimi on väärä ja harhaanjohtava.

– Kyseessä on oikeasti osto- ja myyntiliike, eikä kirpputori. Kaikki myytävät esineet ovat liikkeenharjoittajien hankkimia tavaroita.

Liikkeenharjoittajat ovat olleet kiinteistössä vuokralla.

– Liike on toiminut tällä konseptilla yli kaksi vuotta. Tiloissa on ollut aiemmin eri yrittäjiä. Poliisi ei ole aiemmin puuttunut Rekolan kirpputori -liikkeen toimintaan, Jämsä selvittää.