Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Nainen keitti remonttimiehelle kahvia ja siitä se sitten lähti...Museon tallentamat haastattelut kertovat tarinoita vantaalaisten rakkaudesta

Vantaa ennen ja nyt: Kaupunginmuseon tutkimustyössä arjen esineillä oli keskeinen rooli.

Jos rakkaus olisi esine mikä se olisi? Olisiko se timanttisormus, sydämen muotoinen suklaarasia vai kimppu punaisia ruusuja? Ei suinkaan!

Vantaan kaupunginmuseo esitteli kaupunkilaisten rakkauteen liittyviä kokemuksia vuonna 2017 näyttelyssään Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä.

Ennen ystävänpäivänä avautunutta näyttelyä tehtiin suuri määrä tutkimustyötä, jonka tarkoituksena oli löytää vantaalaisen rakkauden paikat ja ilmenemismuodot. Tietoa kerättiin muun muassa ympäri Vantaata järjestetyissä esinetyöpajoissa. Tavallisiin arjen esineisiin liittyvät tarinat olivat niin iloisia, surullisia kuin koskettaviakin.

Lue myös: Vantaalaiset paljastavat rakkaustarinansa erikoisnäyttelyssä

Työpajoissa kerrottiin esimerkiksi ulkomaille töihin lähteneen poikaystävän post-it-lapuille kirjoittamista lämpimistä viesteistä. Partiohuivi taas muistutti tutustumisvaiheen yhteisestä harrastuksesta. Tanssikengät liittyivät ensikohtaamisen Pavin tanssilavalla.

Sormus oli tipahtanut häämatkalla Korkeasaaren karhujen aitaukseen. Pax-karkkirasiassa oli ollut pastilli, johon ensi-ihastuksen maitohammas jäi kiinni. Pitkään liittoon onnea olivat tuoneet jäniksenkäpälät. Miesten hajuvedelle tuoksuva nalle seurasi vaihto-oppilasvuonna Yhdysvaltoihin. Keramiikkakoristeen oli edesmennyt kumppani itse tehnyt.

Esineet olivat omistajilleen liian rakkaita päätyäkseen osaksi museon kokoelmia, mutta niihin liittyvät kymmenet haastattelut löytyvät äänitearkistosta.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.