Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: Uusi EU-asetus ei saa estää kaupunkien kasvua
2
Maria Ohisalo uskoo, että onnistunut vihreä siirtyä tuo eduskuntavaaleissa ääniä vihreille. Nadiia Fedorova
Katso isompi kuvaMaria Ohisalo tutustui Espoon vierailullaan Keran Hallien toimintaan. Nadiia Fedorova
Ohisalo tyrmää yhteistyön perussuomalaisten kanssa ja kokoomuksen aikeet leikata asumistuesta.
Anneli Tuominen-Halomo
| Päivitetty
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo näkee metropolipolitiikassa paljon yhteistyön paikkoja. Hän on tutustunut kuuden suurimman kaupungin tekemään yhteiseen vaaliohjelmaan. Esiin nousivat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunnan jatkaminen ja vihreä siirtymä.
– Kolmannes Suomen lapsista asuu Helsingin seudulla ja puolet vieraskielisistä lapsista pääkaupunkiseudulla. Nämä ovat metropolipolitiikan kysymyksiä, joita kannattaa ratkoa seudun ja valtion yhteistyöllä. Keskeinen kysymys on, miten pystymme lisäämään koulutuspaikkoja.
Varhaiskasvatukseen liittyvät ongelmat odottavat myös ratkaisua, koska pulaa on sekä hoitopaikoista että varhaiskasvatuksen opettajista ja muista ammattilaisista.
– OAJ:ltä saamieni lukujen mukaan tarvitsemme 12 000 varhaiskasvatuksen opettajaa vuosikymmenen loppuun mennessä.
Myös peruskouluasiat olisi saatava kuntoon. Ohisalon mukaan kentältä on tullut vahva viesti siitä, että hankehumpasta on luovuttava, koska opettajilla ei ole aikaa keskittyä perustyöhön.
– Sipilän hallituskauden leikkauksia on jo paikattu, mutta sitä työtä pitää jatkaa.
Vantaalla ja Espoossa on huoli siitä, että EU:n ennallistamisasetuksen 6. artikla estäisi uusien asuinalueiden rakentamisen. Ennallistamisasetuksen tavoitteena on parantaa luonnon tilaa.
Tavoitteiden mukaan 30 prosenttia maailman maa-alueista ja meristä tulee suojella 2030 mennessä. Myös 30 prosenttia heikentyneistä ekosysteemeistä pitää saattaa ennallistamisen piiriin.
– Suomi tekee vaikuttamistyötä EU:n suuntaan. Tavoitteena on saada Suomelle mahdollisimman paljon liikkumavaraa tämän asetuksen soveltamiseen, Ohisalo kommentoi.
– Kaupungeilla pitää olla mahdollisuus kasvaa kestävästi. Artikla ei saa johtaa täällä kaupunkirakenteen hajoamiseen. Ennallistamisessa voidaan pääkaupunkiseudulla käyttää hyväksi teiden varsille jätettäviä niittyjä, viherkattoja ja lähiluonnon säilyttämistä.
Sipoonkorpi ja Nuuksio ovat pääkaupunkiseudulle tärkeitä luonto- ja virkistysalueita. Metsästys on lähtökohtaisesti kiellettyä näissä kansallispuistoissa.
– Olemme onnellisessa asemassa, koska pääkaupunkiseudulla on joukkoliikenneyhteyksien varrella kaksi kansallispuistoa, Nuuksio ja Sipoonkorpi. Päättäjien pitää varmistaa, että siellä on turvallista liikkua ja retkeillä. En näe että metsästys sopii tähän yhtälöön.
Vihreät nosti ensimmäisenä esiin sen, että puolue ei halua samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Ohisalo kertoo muodostaneensa näkemyksensä perussuomalaisten ulostulojen pohjalta.
– Meidän tavoitteemme muun muassa luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjunnasta sekä yhdenvertaisuuden edistämisestä ovat sellaisia, että niitä ei pysty viemään maaliin perussuomalaisten kanssa.
Myös näkemykset maahanmuutosta lyövät kiilan vihreiden ja perussuomalaisten väliin.
– Työperäinen maahanmuutto on kysymys, joka olisi ratkaistava tulevalla hallituskaudella.
Vuoden 2019 vaalien jälkeen Vihreiden kannatusprosentti oli korkeimmillaan 14,2. Nyt gallupeissa on painuttu jopa alle 10 prosentin.
– Lähdemme edustavaaleissa pitämään kiinni nykyisestä 20 kansanedustajasta ja hankkimaan lisää.
Ohisalo katsoo, että puheenjohtajan kädenjälki näkyy puolueessa parhaiten siinä, että eriarvoisuuden poistamista pidetään vahvasti esillä.
– Emme ole tekemässä sellaisia leikkauksia kuin kokoomus kaavailee. 350 miljoonan euron leikkaus asumistuesta olisi pois kaikkein pienituloisimmilta, Ohisalo toteaa.
Ohisalon mielestä valtiontalouden tasapaino on löydettävä veronkorotusten, leikkausten ja kasvutoimenpiteiden yhdistelmästä.
– Työllisyysaste pitäisi nostaa 80 prosenttiin. Sen saavuttaminen on mahdollista, kun sovitetaan yhteen työtä ja sosiaaliturvaa. Sosiaaliturvan uudet mallit palvelisivat myös yrittäjiä, joista monet ovat hyvin pienituloisia.