Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Toivottavasti biojätevelvoite ei yllätä vantaalaisia” – Espoossa tuhannet talonomistajat eivät tehneet vaadittua ilmoitusta määräajassa

Vantaalla biojätevelvoitteen piiriin kuuluu noin 15 000–16 000 pienkiinteistöä.

Biojätteen lajittelu laajenee pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräysten mukaan koskemaan Vantaan omakotitaloja ja pieniä asuinkiinteistöjä ensi vuonna.

Pienasuinkiinteistölle biojätteen keräykseen liittyminen ei ole pakollista jatkossakaan. Biojätteen voi kompostoida itse, mutta siitä on tehtävä HSY:lle ilmoitus.

Lue lisää: Biojätteen keräyksestä tulossa pakollista Vantaalla – velvoite koskisi näitä kiinteistöjä

Helsingin seudulla HSY-alueella velvoite tulee ensin voimaan ensi heinäkuussa Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.

HSY on jo huomannut, että monet näiden paikkakuntien asukkaat eivät ole valmistautuneet muutokseen: tuhannet kiinteistönomistajat eivät tehneet biojätteen erilliskeräystä koskevaa biojäteilmoitusta määräaikaan 22. tammikuuta mennessä.

Uusista biojätemääräyksistä informoitiin useita kertoja viime vuonna. Kiinteistöjen haltijoita kehotettiin joulu–tammikuussa tekemään jätehuoltomääräysten vaatima ilmoitus, mutta viesti meni perille nihkeästi.

Ilmoituksia odottelemme touko–kesäkuussa.

– Asukkaita on lähestytty kirjeellä biojätemääräyksistä, mutta monet eivät ole siihen reagoineet. Toivottavasti biojätevelvoite ei yllätä ensi vuonna vantaalaisia, vaan he olisivat varautuneita siihen, sanoo HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Uusi velvoite tulee voimaan Vantaalla 1. tammikuuta 2024 ja myöhemmin ensi vuonna myös Helsingissä.

– Näillä näkymin kirjeet vantaalaisille lähtevät huhti–toukokuussa. Ilmoituksia odottelemme touko–kesäkuussa. Aikataulu tarkentuu suunnittelun edetessä.

Lue lisää: Tiedätkö, miten talosi biojätettä hyödynnetään? Uusi velvoite nostaisi hurjasti kerättyjen tähteiden määrää Vantaalla

Kouvon mukaan Vantaalla biojätevelvoitteen piiriin tulee kuulumaan noin 15 000–16 000 pienkiinteistöä.

Uudet määräykset koskevat Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa noin 26 300:aa kiinteistöä, joista noin 20 000 hoiti ilmoitusvelvollisuuden määräaikaan mennessä.

Osa ilmoituksista oli kuitenkin puutteellisia esimerkiksi jätepalvelutunnuksen osalta.

– Siksi tarkistamme saamiamme ilmoituksia ja pyrimme saamaan työn tehtyä 5. helmikuuta mennessä. Tuolloin meillä on tieto siitä, moniko ilmoitusvelvollinen on jättänyt ilmoituksen tekemättä. 5. helmikuuta jälkeen arvioimme sitä, miten lähestymme niitä kiinteistön haltijoita, joilta ilmoitus yhä puuttuu

.

HSY ei haluaisi Kouvon mukaan ensi keväänä ajautua sellaiseen rumbaan, että toimitetaan tuhansia biojäteastioita, joita ei tarvita ja joita pitää hakea pois.

Kouvo kertoo, että vantaalaisetkin ovat jo tehneet muutamia kompostointi-ilmoituksia. Kyselyjä biojätevelvoitteesta ei ole vielä juurikaan tullut.

Uusia määräyksiä koskevat ohjeet löytyvät HSY:n nettisivuilta www.hsy.fi.

Viiden asunnon ja sitä isompien asuinkiinteistöjen biojätteen lajittelu on ollut pakollista jo aiemmin.