Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten menee Vantaan lounasravintoloilla? – "On huomattu, että ihmiset ovat palanneet työpaikoille"

Henkilöstöravintola pärjää, jos se ei ole vain yhden talon asiakkaiden varassa.

Työpaikkaravintolat ovat toipumassa korona-ajasta, vaikka pandemiaa edeltäviin lounastajamääriin ei ylletäkään ehkä enää koskaan. Mutta uskoa alan tulevaisuuteen on.

Oululaislähtöinen perheyhtiö Antell avasi uuden henkilöstöravintolan Vantaanlaaksoon viime viikolla. Paikalla toimi vuodenvaihteeseen asti toinen ravintola.

Kehämylly Business Parkissa sijaitseva lounasravintola on Antellin kuudes Vantaalla. Koko maassa yhtiöllä on 70 henkilöstö- ja lounasravintolaa.

– On huomattu, että ihmiset ovat palanneet työpaikoille, sanoo Antell Kehämyllyn ravintolapäällikkö Merja Ruone.

Ja kun työpaikalle tullaan, selvästi suurin osa työntekijöistä käy lounaalla ravintolassa eikä turvaudu omiin eväisiin. Heti avajaisviikolla Antell teki lounassopimuksia yritysten kanssa. Yrityksiin tilataan myös kahvituksia ja muita tarjoiluja muun muassa koulutuksiin.

Lue myös: Vantaan lounaspaikoilla alkoi uusi arki – Nyt huolettaa raaka-aineiden hinnanousu

Kylmälaiteasentajat Mika Solmela ja Jaakko Syrjälä lounastavat aina jossain ravintolassa. Heidän työpaikkansa sijaitsee Åbyn teollisuusalueella Piispankylässä, mutta työt vievät heitä pitkin pääkaupunkiseutua. Maanantaina he söivät toista kertaa Antell Kehämyllyssä, jossa he olivat asennushommissa.

– Tosi hyvää, miehet totesivat yhteen ääneen.

He eivät mene toista kertaa paikkaan, josta saa kehnoa ruokaa. Sellaista he ovat saaneet monesti, ja syynä on ollut ruoan huono laatu.

– Hyvässä lounaassa on laadukkaat ja tuoreet raaka-aineet, kiteyttää Syrjälä, joka on toiselta ammatiltaan kokki.

Lisäksi hyvän lounaan tunnistaa Solmelan mielestä konstailemattomuudesta.

– Siinä ei ole mitään kikkailua.

Solmelan ja Syrjälän mieleen on tavallinen kotiruoka, mutta he eivät karsasta etnisiäkään makuja. Niistä on tullut arkipäivän ruokaa.

Myös ravintoloitsija Asko Pajari on huomannut, että lounastajien määrässä on kasvua, vaikka koronaa edeltävään aikaan on vielä matkaa. Hänellä on Vantaalla kolme Lounasbistroa, joista pieninkin avattiin jälleen uudelleen viime syksynä.

– Syksy oli kohtuullisen hyvä.

Lounasbistrot sijaitsevat työpaikka-alueilla Kaivokselassa ja Viinikkalassa sekä Lentokentän kaupunginosan reunalla, lähellä Ruskeasantaa. Vuonna 2017 Lounasbistro Kaivoksela voitti Vantaan Sanomien äänestyksessä Vantaan parhaan lounaspaikan tittelin.

Etätyön lisääntyminen on vähentänyt lounastajien määrää todennäköisesti pysyvästi. Pajari arvioi, että hybridityötä tekevät käyvät lounaalla 2–4 kertaa viikossa, mutta heitäkin riittää, jotka poikkeavat syömään joka päivä.

Pajarin ravintoloiden etuna on laajalta alueelta saapuva asiakaskunta. Lounasbistroissa eivät käy syömässä vain samassa talossa työskentelevät.

– Ei olla yhden talon varassa. 70–80 prosenttia asiakkaista tulee talon ulkopuolelta autolla, Pajari kertoo.

Pajari sanoo myös, että heillä ei ole mennyt kovin huonosti koko korona-aikana. Noutoruoka paikkasi myyntiä hyvin sulkuaikana.

Pajari on tyytyväinen, että nyt työntekijöitä saa taas aiempaa paremmin. Sellaiset ammattilaiset, jotka ovat olleet ennen koronaa töissä tai harjoittelussa, soittavat nyt työpaikasta.

Lue vielä: Pula työntekijöistä koettelee yrityksiä – Vantaalaisen lounasravintolan yrittäjä: "Tällä hetkellä on otettava haastatteluun joka ikinen hakenut"

"Ikinä ei ole ollut näin vaikeaa löytää työntekijöitä", harmittelee vantaalainen ravintoloitsija Johanna Levoniemi – Ennennäkemätön osaajapula kiusaa nyt ravintoloita, eikä tilanteeseen ole näkyvissä nopeaa helpotusta