Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Tiesitkö? Lars Sonck on suunnitellut monta kaunista kirkkoa ja Kultarannankin, mutta myös kaksi rakennusta Vantaalla

Vantaa ennen ja nyt: Lars Sonckin suunnittelemia rakennuksia löytyy Vantaalta vain kaksi.

Puolisen kilometriä Tikkurilan vanhalta rautatieasemalta pohjoiseen sijaitsee näyttävä tiilestä muurattu asuinrakennus, joka kantaa nimeä Villa Grönberg.

Vuonna 1936 valmistunut talo liittyy sen läheisyydessä toimineeseen Lyijyvalkoistehdas Grönbergin vaiheisiin.

Kun vuonna 1928 toimintansa aloittaneen tehtaan perustajan poika Kurt Grönberg siirtyi johtotehtäviin, hän päätti asettua perheinensä asumaan tehtaan etelän puolelta hankitulle tontille.

Tehtaanjohtajan asuinrakennuksen suunnittelijaksi valittiin Grönbergien perhetuttu, arkkitehti Lars Sonck, yksi maineikkaimpia vuosisadan vaihteen jugend-arkkitehtejä.

Lue myös: Lähiostari, koulu tai kerrostalo saattaa yllättää – Lukuisten Vantaan rakennusten takaa paljastuu merkittävä arkkitehti

Sonckin suunnittelemia rakennuksia tunnetaan Vantaalta vain kaksi, Villa Grönbergin lisäksi Linnan kartanon puutarhurinasunto Kivistössä. Molemmat rakennukset on suojeltu asemakaavalla.

Tehtaanjohtajan yksityistalo suunniteltiin yhden perheen tarpeisiin, mutta samalla myös aikakautensa ylemmän keskiluokan edustusasunnoksi.

Rakennuksessa oli erilliset sisäänkäynnit vieraille ja palvelusväelle. Edustavuutta sisätiloille tuo valkoisen ja tumman marmorin käyttö ikkunapenkeissä ja tulisijassa.

Lue myös: Havainnekuvat: Suuret suunnitelmat etenevät – Tikkurilan aseman kupeeseen rakennetaan kahdeksan uutta korttelia

Palvelusväelle oli omat tilansa rakennuksessa. Sota-ajan muistona kellarista löytyy yhä sinne rakennettu pommisuoja.

Tehdasalue sekä asuinrakennus säilyivät samalla omistajasuvulla aina 1980-luvulle saakka, jolloin ne siirtyivät Vantaan kaupungin omistukseen.

Nykyisin tuotantoalue on purettu ja vain tehtaanjohtajan asunto muistuttaa Grönbergin suvun toiminnasta alueella.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.