Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Palkka ei enää motivoi", lataa Tikkurilaan saapuva professori Arto O. Salonen – työntekijät vaativat nyt muutakin kuin euroja

Palkka ei ole enää tärkeintä työntekijöille. Tätä mieltä on professori Arto O. Salonen.

– Palkka ei enää motivoi. Työllä pitää olla tarkoitus. Sen pitää olla mielekästä, hän sanoo.

Salosen mukaan työn mielekkyys syntyy siitä, että kokee olevansa hyödyksi. On mahdollisuus olla rakentamassa maailmasta parempaa. Salonen luennoi teemasta Tikkurilan kirkossa keskiviikkona 8. helmikuuta.

Salosen mukaan on toki hyvin yksilöllistä, millaiset asiat kullekin ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Yhä kasvava yhteinen trendi on ilmastosta välittäminen. Jos työpaikka ei huomioi ympäristökysymyksiä, työntekijät yhä herkemmin valitsevat kilpailijan.

Salonen kertoo esimerkin. Hiljattain eräällä isolla kaupungilla oli työntekijöistä pulaa. Palkkaa ei ollut mahdollista nostaa, mutta työnhakuilmoituksessa listattiin kaikki ne muut asiat, mitä hyvää työn tekemisestä seurasi. Salosen mukaan tämän jälkeen hakijoita riitti.

Selkeä muutos työntekijöiden motivaation lähteessä juontaa Salosen mukaan sota-ajan juurelle.

– Meidän perustarpeemme on tänään turvattu, eikä tarvitse olla enää huolissaan saammeko esimerkiksi puhdasta vettä.

Työelämä muuttuu edelleen. Salonen arvioi, että 10 vuoden kuluttua ympäristökysymykset ovat vieläkin vahvempi arvo. Lisäksi digitalisaatio lisääntyy edelleen.

– Jos pystyt helposti kuvamaan mitä teet työksesi, on työ todennäköisesti helposti digitoitavissa. Tämä voi olla myös hyvä asia. Ihmisen paras potentiaali ei ole käytössä, jos tehdään monotonista työtä päivästä toiseen.

Arto O. Salonen luennoi Tikkurilan kirkossa (Asematie 12a) keskiviikkona 8. helmikuuta klo 17. Voima-salissa pidettävän maksuttoman luennon aiheena on työn tulevaisuuden muutos, jota tarkastellaan osana muuttuvaa suhtautumista kestävään hyvinvointiin.

Lue myös:

70 kokkia lensi Filippiineiltä ja Intiasta lievittämään työntekijäpulaa – "Ihmiset miettivät tarkkaan, millä hinnalla myyvät vapaa-aikansa"

Nuorisotyönohjaaja ja sähköasentaja vaihtoivat it-alalle – ”Palkka hyppäsi ylöspäin, vaikka aiemmin tein vuorotyötä”, kertoo Ville Tuomisto

Vantaalaisen Elinan, 37, sairaanhoitajan palkka ei riittänyt kolmanteen sijoitusasuntoon – irtisanoutui ja etsi uuden uran

Marianne Lauslehto teki 40-vuotiaana päätöksen, jonka ansiosta hänen taloutensa on nyt kunnossa