Uutuusnäyttelyssä tehdään nyt kaikki leikin varjolla. Siihen on hyvä syy, leikissä on voimaa.
Heurekassa vakaviinkin teemoihin liittyen tietoa ja elämyksiä tarjotaan aina osin myös leikillisten tehtävien, pelien ja elämysten kautta. Vasta avatussa Leikin voima -näyttelyssä sen sijaan ihan kaikki on silkkaa leikintekoa, sillä nyt teemaksi on nostettu leikki itse. Ja mikäpä sen voiman paremmin toisi esiin kuin kävijöiden leikkiminen, ikään katsomatta.
Leikkiympäristön suunnittelu näyttelyalueelle pohjustettiin juttelemalla lasten kanssa samoin kuin aikuisten, jotka saivat muistella omaa lapsuuttaan.
– Keskusteluissa yksi ympäristö nousi ylitse muiden. Se oli luonto ja nimenomaan metsä, näyttelyn projektipäällikkö Päivi Garner kertoo.
– Mietimme, miten toteuttaa metsäajatus näyttelyhalliin, ja se otti sitten tällaisen leikkitieteellisen puutarhan muodon.

Tulijoita odottaa aavistuksen verran mystinen, hämyinen ja vähän sokkelomainen yleistunnelma.
– Näyttelyalueella saa ikään kuin metsässä etsiä omat polut ja erilaisia asioita löytyy kulman takaa, Garner kuvailee.
Näyttely jakaantuu teemallisesti viiteen alueeseen: seikkailu ja tutkiminen, luovuus, uskallus, hassuttelu ja välittäminen.
– Ne kaikki kuuluvat olennaisesti leikin olemukseen.
Heurekassa toivotaan, että myös aikuiset pystyisivät ottamaan ilman turhia pidäkkeitä leikin leikkinä, nakkaamaan kuin leikiten turhan noloilun nurkkaan ja heittäytymään alueen aktiviteetteihin. Päälleen voi pukea vaikkapa keijun siivet tai liskon hännän, astella soivilla liuskekivillä, ryömiä kiipeilylabyrintissa, ohjata istuimella pomppimisen avulla palloja kohti kilikelloja, tai pelata jännittävää sähköiskurulettia.
– Iskun havaitsee, mutta se on täysin vaaraton ihan pienillekin pelaajille, Garner vakuuttaa.
Osassa kohteita leikin mahdollistaa digitaalisuus, mutta se ei ole niissä itsetarkoitus. Isolla ruudulla liikkuvaa kuumailmapalloa ohjataan kehon avulla muiden kanssa piirissä pyörimällä. Myös Taivu ja väänny -leikissä hassutellaan digitaalisten mallien mukaan omaa vartaloa erilaisiin muotoihin taivuttelemalla.
Näyttelykohteet kannustavat yhteisölliseen toimintaan.
– Käytännössä niistä kaikista saa enemmän irti porukalla, Garner sanoo.
Lähtökohtaisesti yhdessä tekemisen pitäisi sujua kuin leikki, sillä Heurekan kävijöistä alle yksi prosentti tulee paikalle yksin.

Heurekan näyttelyssä asiantuntijana toiminut lelujen ja leikin tutkija Katriina Heljakka sanoo, että kaiken kaikkiaan aikuiset ovat kyllä monipuolisia leikkijöitä, mutta hienovireiselle rohkaisulle leikkimiseen on usein tarvetta. Hänen mielestään Heureka on onnistunut hienosti käsikirjoittamaan näyttelynsä.
– Eri-ikäiset kävijät, erilaiset leikin tavat ja vuorovaikutus esineiden kanssa on huomioitu hyvin. On kehollista tekemistä ja vähän säntäilyäkin mukana, mutta myös mielensisäistä leikkiä, hoksaamista ja mielikuvitusta.
Tutkimusten mukaan leikki edistää hyvinvointia, luovuutta ja resilienssiä. Heljakka uskoo leikin lisäävän myös optimismia.
– Koronan ja maailman kriisien aikana olen paljon ajatellut sitä, kuinka leikki luo toivoa, auttaa saamaan tulevaisuudenuskoa ja luottamaan siihen, että kaikki kääntyy paremmaksi, Heljakka kertoo.
– Siinä vaiheessa kun leikki loppuu maailmasta, se on ihmisyyden loppu.
Ehkä vanhassa lastenlaulussakin saattaa siis piillä isompi totuus kuin luulisi: ”Löpö löpö löpö, se on ihan höpö joka leikistä suuttuu...
Leikin voima Heurekassa 4.2.2023–12.1.2025.