Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pk-seudun lähelle rakennetaan uusi asuinalue, joka on kuin pikkukaupunki

Kirkkonummi on saanut valmiiksi Masalan yleiskaavan, joka toisi alueelle tuhansia uusia asukkaita.

Kirkkonummen asuntorakentaminen on painottunut viime vuosina Espoon rajan tuntumaan ja näin näyttää olevan jatkossakin. Masalan, Sundsbergin ja Sarvvikin alueet ovat liikenteellisesti kunnan parhaita, vain runsaat 20 kilometriä Helsingin keskustasta.

Kirkkonummen kunta on saanut valmiiksi Masalan alueen yleiskaavatyön, joka aloitettiin kymmenisen vuotta sitten, kertoo Vantaan Sanomien sisarlehti Länsiväylä.

Kaava-alue kattaa noin 13 neliökilometrin kannaksen Espoonlahden rannoilta Vitträsk-järvelle.

Kirkkonummen yhdyskuntatekniikan lautakunta hyväksyi kaavaehdotuksen viime torstaina. Lopullisesti kaavasta päättää valtuusto.

Masalan uusi yleiskaava ohjaa rakentamista 20–30 vuotta eteenpäin ja on pohjana yksityiskohtaisille asemakaavoille.

Kirkkonummen suunnitelmat Masalan kehittämisestä ovat isot. Nykyinen asukasmäärä voidaan yli kaksinkertaistaa 15 000:een.

Pientalovaltaisia alueita on yli 20.

Masalan keskusta aiotaan suunnitella pikkukaupunkimaiseksi. Nykyisin selkeätä keskustaa ei ole. Palvelut ovat pitkälti kahden ruokakaupan varassa, ja juna-aseman ympäristö on aika autio.

Asuinrakentamiselle on varattu suunnitelmissa yhteensä lähes 400 hehtaaria nykyisiä ja uusia alueita. Keskustassa on tiivistä kerrostalorakentamista ja ulompana rivi- ja omakotialueita.

Pientalovaltaisia alueita on kaavassa noin 20, yhteisalaltaan yli 200 hehtaaria.

Uusista alueista eniten ovat olleet esillä muutama kilometri Masalan keskustasta sijaitseva ekoälykylähanke ja Majvikin-Suvilahden alue Espoonlahden rantamaisemissa. Kumpikin alue on tällä hetkellä pääosin rakentamatonta ja alueet yksityisessä omistuksessa.

Ekoälykylän suunnittelu on pitkällä ja asemakaava on tarkoitus tuoda käsittelyyn tänä vuonna. Hankkeen eteneminen on kiinni osayleiskaavasta, joka on ratkaistava ensin.

Majvikin-Suvilahden hanke on törmännyt muun muassa liito-oravien elinoloihin. Asemakaava pyritään saamaan loppuun lähivuosina.

Liikenteellisesti Masalan suurin pullonkaula on Kehä III:n liittymä, joka on suunniteltu kokonaan uusiksi. Kunta elättelee toiveita, että uusi Masalanportin liittymä saataisiin viiden vuoden kuluessa.

Asukasmäärän kasvaessa Masalassa on yleiskaavaehdotuksen mukaan tarvetta rakentaa myös uusi kehämäinen katuyhteys Sepänkyläntieltä Masalantielle.

Masala laajenee usealla suunnalla ympäröiviin metsiin, mitä on kritisoitu.

Masalan laidalta alkaa Kirkkonummen keskustaan vajaan kymmenen kilometrin päähän ulottuva metsäalue, jonka kunta on nimennyt Espoon ja Helsingin tapaan Keskusmetsäksi. Viherkäytävä säilytetään ja kunta pyrkii samaan metsän läpi patikointiväylän.

Uudessa osayleiskaavassa on 13 luonnonsuojelualuetta, joista merkittävin on Espoonlahden nykyinen Natura-alue. Virkistysalueita on varattu yli 230 hehtaaria.

Ranta-alueille ei ole suunniteltu uutta rakentamista. Sen sijaan rantaraitti kävelyä ja pyöräilyä varten voidaan toteuttaa Espoonlahden rantoja pitkin.