Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan uusi vetovoimatekijä palkittiin – "Puisto on vaikuttava"

Vuoden ympäristörakenne 2022 -palkinto myönnettiin Tikkurilankosken puistoalueille.

Tikkurilankosken puistoalueet eli Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta on valittu Vuoden ympäristörakenne 2022 -kilpailun voittajaksi. Puistoalueet sijaitsevat Keravanjoen rannalla Tikkurilan, Jokiniemen ja Kuninkaalaan kaupunginosien yhtymäkohdassa. Voittaja julkistettiin Viherpäivillä.

Tuomaristo kehuu Tikkurilankosken puistoalueita hienoksi kokonaisuudeksi. Ne muodostavat tyyliltään ja materiaaleiltaan yhtenäisen sekä historiallisesti kerroksellisen ja kiinnostavan julkisen ulkotilan, todetaan Betoniteollisuus ry:n tiedotteessa. Lisäksi puistoalueella on paljon taitavasti suunniteltuja ja toteutettuja kestävän ympäristörakentamisen ratkaisuja.

– Puisto on vaikuttava. Se onnistuu yllättämään kulkijan ja tuottaa erilaisia ja ilahduttavia kokemuksia puistoon luotujen paikkojen avulla. Jokirannan saavutettavuus ja virkistysarvo ovat parantuneet merkittävästi tämän hankkeen myötä, sanoo tuomariston puheenjohtaja, maisema-arkkitehti Anna Levonmaa tiedotteessa.

Lisäksi alueen maisemallisia ja tehdashistorian ominaispiirteitä on kunnioitettu uusien toimintojen ja rakenteiden sijoittamisessa. Tuomaristo kiittelee aluetta muun muassa siitä, että paikallisia materiaaleja ja rakenteita on hyödynnetty paikan päällä uudelleen, kuten puretun padon kiviä.

Alueen suunnittelukilpailun voitti 2016 Loci Maisema-arkkitehdit Oy, jonka johtava suunnittelija ja palkitun kohteen pääsuunnittelija Milla Hakari toteaa, että Tikkurilankosken alue oli mielenkiintoinen ja poikkeuksellinen suunnittelukohde.

– Paikka on inspiroiva: virtaava vesi, tulvat, veden voima ja arvokas luonto yhdistyvät. Halusimme, että ihmiset pääsevät veden äärelle ja kokemaan luontoa kaupungissa.

Rakenteiden materiaalit valittiin teollisuustunnelma säilyttäen.

Vernissarannasta, Väritehtaanrannasta ja Tikkurilankosken ylittävästä Vernissasillasta on rakennettu uusi virkistysalue Tikkurilan keskustaan. Se on nyt Vantaan kaupungille tärkeä vetovoimatekijä.

– Ranta-alue oli aikaisemmin pimeä ja vaikeakulkuinen. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen myötä olemme nyt saaneet kauniin, viihtyisän ja toimivan sekä alueen historiaa esiin tuovan ja kunnioittavan kokonaisuuden, Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam sanoo tiedotteessa.

Koko jokirannan kunnostuksen kustannusarvio on noin 12 miljoonaa euroa.

Vuonna 2017 Vantaa sai Vuoden ympäristörakenne -palkinnon Tikkurilan Kirjastopuistosta ja Tikkurilantorista.

Lue myös: Keskellä Tikkurilaa on paikka, jossa oli aikoinaan vilkasta tehdastoimintaa – suojeltu tehdas toimii nykyään kulttuurikeskuksena

Tikkurilanrannan hurja muodonmuutos käyntiin: huvilatontille tulee leikkikeidas