Ruokavirasto odottaa asiassa nyt ajankohtaista tietoa ohjelmistopäivittäjältä, kertoo yksikönjohtaja Jaana Mikkola.
Koirarekisterin käyttöönotto viivästyy. Ruokavirastostakaan ei osata arvioida, koska se on käytössä. Järjestelmä ei ole vielä valmis, sanoo yksikönjohtaja Jaana Mikkola.
– Meillä ei ole valitettavasti tietoa. Siitä ei voi tehdä vielä edes arviota, koska koirarekisteri avataan. Odotamme ohjelmistotoimittajalta nyt tietoa että missä mennään, joten sen jälkeen kun suunnitelma on selvillä, voimme antaa edes jotain aikataulua. Töitä tehdään koko ajan, jotta rekisteri saadaan auki, Mikkola sanoo.
Siruun liitettäviä tietoja ei voida tällä hetkellä kirjata rekisteriin, sillä sovelluskehittäjä ei ole saanut asiointipalvelua julkaisukuntoon. Koiran mikrosirutus hankitaan yksityisen toimijan kautta.
Rekisteriin kirjataan runsas määrä tietoja: muun muassa koiran haltijan yhteystiedot, koiran rotu tai rotumääritelmän puuttuessa kuvailu ulkonäöstä sekä nimi ja synnyinmaa. Jokainen suomalainen koira on sirutettava ja rekisteröitävä Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin. Muuten voi saada seuraamusmaksun.
Jos eläintä ei ole tunnistusmerkitty ja rekisteröity, sillä laiminlyönnistä voi rapsahtaa vähintään 300 euron seuraamusmaksu. Korkeimmillaan summa on 5 000 euroa.
Uudet pennut on ilmoitettava rekisteriin kolmen kuukauden kuluessa niiden syntymästä, kun taas ennen tammikuuta 2023 syntyneiden koirien siruttamisessa aikaa on vuoden loppuun asti.
Koirat tulee kuitenkin tunnistusmerkitä tämän vuoden aikana, ja siruttajan tulee antaa kaikille vuoden alusta alkaen siruttamilleen koirille tunnistustodistus.
Rekisteröinti ja siihen liittyvät kulut ovat koiranhaltijan vastuulla.
– Koiranhaltija maksaa maksun, joka on sähköisessä asioinnissa 10 euroa. Asiakaspalvelun kautta hinta on 19 euroa, Mikkola kertoo.
Miten tarkasti sitä pystytään seuraamaan, että koira on varmasti rekisteröity säädösten mukaan ja tämän lisäksi määräaikaan mennessä?
– Käytännössä asiaa tullaan valvomaan muiden valvontojen yhteydessä, Mikkola sanoo.
Valvovia viranomaisia ovat asiassa kuntien valvontaeläinlääkärit, muut kunnaneläinlääkärit sekä aluehallintovirastojen läänineläinlääkärit. Myös ely-keskukset ja Tulli voivat valvoa, että koiran rekisteröinti on tehty kuten on säädettykin.
– Mitään koiraratsioita ei kuitenkaan tulla järjestämään, joten ei ole pelkoa siitä että poliisipartio tulee kyselemään iltalenkin yhteydessä että mikä tilanne, Mikkola naurahtaa.