Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat? Vantaallakin on ollut merenrantaa – sitten päättäjät luovuttivat palan "mitä kauneinta Vantaata" Helsingille

Vantaa ennen ja nyt: Vantaasta tuli sisämaakaupunki, kun kaupunki Västerkullan kiila liitettiin Helsinkiin.

Vantaa oli yksi Uudenmaan rannikkokaupungeista aina vuoteen 2009 saakka. Kunnan rantaviivaa verotti rajulla kädellä jo vuoden 1966 alueliitos, jossa silloinen Helsingin maalaiskunta luovutti Vuosaaren Helsingille. Koko rantaviiva ei kuitenkaan kadonnut, vaan maalaiskunnalle jäi pikkuinen, alle kilometrin mittainen merenranta Porvarinlahdella.

Vantaan kaupungin historiatoimikunnan luotsaamassa Vantaa 50 -historiahankkeessa on noussut esiin myös tarina siitä, miten Vantaa luopui meriyhteydestään.

Keväällä 2006 Helsingin päättäjät osoittivat kiinnostuksensa Vantaan rantakaistaletta ja siitä pohjoiseen kurottuvaa Västerkullan kiilaa kohtaan. Helsinki havitteli Sipoon läntisiä osia liitettäväksi osaksi pääkaupunkia, mutta Helsinkiä ja Sipoota erotti toisistaan kappale mitä kauneinta Vantaata. Jotta Helsingin suunnitelma onnistuisi, täytyisi Västerkullan kiilastakin tulla osa Helsinkiä.

Lue myös: Vaaralan Riviera on hyödyntämätön helmi Vantaan ja Helsingin rajalla – lampien virkistyskäytölle ei ole löytynyt esteitä

Lue myös: Kuusijärven palvelut paranevat – vantaalaisten ulkoilukeitaaseen tulee paitsi uusia parkkipaikkoja, myös uusia nuotiopaikkoja ja laitureita

Vantaan päättäjät suhtautuivat naapurin ajatukseen pääosin myötämielisesti, vaikka soraääniäkin kuului. Kiilaa ei koettu erityisen tärkeänä Vantaan tulevaisuuden kannalta, sillä kaupunginisien huomion vei Marja-Vantaan ja Kehäradan rakentaminen. Pohjoisen Vantaan Kivistö ja Keimola nähtiin kaupungin kannalta tärkeämpinä kuin syrjäiseksi mielletty läntinen Västerkulla. Reilun parinkymmenen asukkaan kiilan saattoi siis luovuttaa Helsingille, seudullisen yhteistyön nimissä.

Vastalahjaksi Vantaan oli määrä saada kaistale Ala-Tikkurilaa Kehä III:n pohjoispuolelta. Sen asukkaat kuitenkin vastustivat mahdollista vantaalaistumistaan niin raivokkaasti, että ajatuksesta luovuttiin. Västerkullan asukkaiden vastarinta ei tuottanut samaa tulosta, vaan alueen luovutus Helsingille tuli voimaan vuoden 2009 alusta. Samalla Vantaasta tuli sisämaakaupunki.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.