Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Särkylääkkeiden aiheuttamat verenvuodot työllistävät nyt sairaaloita – Lehti: Tämä päätös lisäisi riskejä huomattavasti

Sairaaloissa joudutaan tekemään nykyisin runsaasti toimenpiteitä, jotta potilaiden sisäiset verenvuodot saataisiin korjattua. Esimerkiksi Keski-Suomen keskussairaalassa korjataan viikoittain mahasuolikanavan verenvuotoja. Oireiden syyksi on osoittautunut tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Asiasta kertoo Apteekkari-lehti.

– Kun syöpäkasvaimet ja helikobakteeri on suljettu pois, aika usein verenvuodon syyksi paljastuu särkylääkkeiden käyttö, kertoo gastrokirurgian päivystyksessä työskentelevä kirurgi Ville Väyrynen.

Tulehduskipulääkkeiden käyttö näkyy Väyrysen työssä kahdella tavalla. Suurin ongelma ovat mahalaukun ja pohjukaissuolen verenvuodot, mutta särkylääkkeet aiheuttavat myös paljon munuaisongelmia erityisesti iäkkäille potilaille.

Väyrynen toivoo ihmisten ymmärtävän, että apteekkien itsehoitohyllyissä myytävät särkylääkepakkaukset eivät ole harmittomia.

– Tulehduskipulääkkeiden riskit ovat todellisia ja ongelmia voi tulla lyhyessäkin käytössä. Jos lääkkeet aiheuttavat mahaongelmia, kannattaa kääntyä herkästi lääkärin puoleen.

Viime aikoina on nostettu jälleen esiin ehdotus itsehoitolääkkeiden markettimyynnistä. Väyrynen ei kuitenkaan lämpene ajatukselle.

– Keskustelu pitäisi käydä enemmän lääkitysturvallisuuden kuin markkinatalouden näkökulmasta. Lääkärinä suhtaudun tähän hyvin varovaisesti. Jos tulehduskipulääkkeitä on vapaasti saatavilla, riskit voivat kasvaa huomattavasti.

Väyrysen mukaan markettimyynti edellyttäisi vankkaa tutkimustietoa siitä, että itsehoitolääkkeet eivät aiheuta vaaraa ja niiden aiheuttamat haittavaikutukset eivät lisäänny. Tällaista tutkimusdataa hän ei ole nähnyt.

Viranomaisilla ei ole Suomessa tarkkaa tilastotietoa tulehduskipulääkkeiden aiheuttamista mahasuolikanavan verenvuodoista tai kuolemista, koska varsinkin kuolemien taustasyyt ovat usein monitekijäisiä.