Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riikka Purra: ”Sosiaaliturvamme on houkutustekijä, ja se näkyy” – perussuomalaiset leikkaisi menoja jopa 4 miljardin euron edestä

Juttusarjassa haastatellaan puolueiden puheenjohtajat.

Tuoreimpien gallupien pohjalta näyttää siltä, että eduskuntavaalikamppailusta tulee tasainen. Perussuomalaiset hengittävät pääministeripuolue Sdp:n niskaan eikä gallupjohtaja Kokoomuskaan ole kaukana. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo, että puolue aikoo pitää esillä niitä asioita, joita se tähänkin asti on nostanut keskiöön. Purra muistuttaa, että puolue tekee linjauksensa tutkittujen faktojen pohjalta.

Kuuden suurimman kaupungin on Riikka Purran mielestä hyvä sopia yhteisestä linjasta.

– Metropolipolitiikan, joka sisältää Uudenmaan talouskasvun, väestörakenteen ja infrastruktuurin, pitää olla osa valtakunnallista politiikkaa. Keskeinen asia on myös seudun muusta maasta poikkeava väestörakenne, kuten maahanmuuttajien suuri määrä, Purra sanoo.

Lue lisää: Annika Saarikko avasi keskustan metropolipolitiikkaa – sanoo suorat sanat Vantaallakin tutuista alle 20 neliön tehoyksiöistä

Perussuomalaiset erottuu muita puolueita kriittisemmällä ja ärhäkämmällä maahanmuuttopolitiikalla. Puolueen radikaalilta kuulostava maahanmuuttopolitiikka on Purran mukaan samoilla linjoilla muiden pohjoismaiden, kuten Tanskan ja myös uuden Ruotsin oikeistohallituksen linjan kanssa.

– Ei meillä ole mitään sitä vastaan, että Suomeen tullaan tekemään työtä ja elämään omalla palkalla ja että tulijat integroituvat yhteiskuntaan. Toivotamme oikeat osaajat tervetulleiksi, mutta tilastojen mukaan heitä ei juurikaan tule. Matalapalkka-aloille sen sijaan tulee koko ajan lisää maahanmuuttajia, Purra toteaa.

Maahanmuuton tarpeellisuutta perustellaan aina työvoimapulalla.

– Ongelmia ei korjata maahanmuuttoa lisäämällä, vaan se tehdään korjaamalla omia järjestelmiä. Osaavien maahanmuuttajien houkuttelemiseksi ei ole tehty mitään. Suomi jää palkkatasonsa ja korkean verotuksensa vuoksi kilpailijamaiden taakse. Turvallisuus ja luonto eivät ole kosmopoliiteille riittävä syy muuttaa tänne töihin. Sosiaaliturvamme sen sijaan on houkutustekijä, ja se näkyy, Purra sanoo.

Perussuomalaisten mukaan ainoa keino lieventää maahanmuuton negatiivisia lieveilmiöitä on vähentää lainsäädännöllisillä ja hallinnollisilla toimenpiteillä maahanmuuttoa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta Suomeen. Tulijoiden määrää pitäisi pienentää myös rajaamalla turvapaikanhakuoikeus Euroopan sisäisiin pakolaisiin.

– Pitkällä aikavälillä Suomen pitää siirtyä kansalaisperusteiseen sosiaaliturvaan, Purra vaatii.

Työvoimapulalle on Purran mukaan useita syitä. Niitä voidaan hakea muun muassa ongelmista ammatillisessa koulutuksessa ja heikoista työn kannustimista, koska sosiaaliturva on pieniä palkkoja houkuttelevampi vaihtoehto.

– Sosiaali- ja terveyssektorilla ongelmien syy ovat rahoitus ja työolot. Palkkaa ei koeta riittävän hyväksi työn vaativuuteen verrattuna.

Lue lisää: Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo: Uusi EU-asetus ei saa estää kaupunkien kasvua

Sdp ja vihreät ilmoittivat hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja, että he eivät halua tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Purran mukaan se on osoitus siitä, että Suomessa ollaan menossa blokkipolitiikan suuntaan.

– En näe sitä suomalaisten enkä äänestäjien edun mukaisena.

– Demareilta kieltäytyminen oli yllättävä veto, koska se vahvistaa kokoomuksen asemaa. Itselleni on tärkeää säilyttää keskustelu perussuomalaisuuden ydinasioissa eikä himmata missään.

Tuleviin hallitusohjelmaneuvotteluihin liittyvät kaikki sektorit, ja puolueet keskustelevat jo nyt eri tasoilla keskenään. Purra sanoo ajoittain keskustelevansa enemmän muiden puolueen puheenjohtajien kuin omien puoluetoverien kanssa.

– Kyllä olen puheväleissä Sanna Marinin kanssa, mutta en ole käynyt hänen kanssaan kahvilla tai lounaalla.

– Politiikka on entistä henkilövetoisempaa, halusimme sitä tai emme. Puolueen kasvot mediassa on puheenjohtajan kasvot.

Riikka Purra ei paljasta, kuka on puolueessa hänen tärkein sparraajansa. Hän sanoo tekevänsä läheistä yhteistyötä monien eduskuntaryhmässä ja puoluetoimistossa toimivien ihmisten kanssa.

– Monet heistä ovat ystäviäkin. Silloin kun ollaan politiikan ytimessä, paras sparraus ei välttämättä edes liity politiikan aiheisiin, Purra muotoilee.

Suomen talouden kuntoon laittamista on vaadittu usean puolueen suulla. Perussuomalaiset linjaavat, että julkista taloutta ei hoideta ottamalla lisää velkaa vaan sopeuttamalla.

– Olemme valmiita tekemään ensi kaudella 2,5–3,5 tai jopa 4 miljardia euron menoleikkaukset. Suomen talous on korjattava kahden seuraavan vaalikauden aikana.

– Perussuomalaisten ja kokoomuksen leikkauslistat ovat erilaiset, joten jos olemme yhdessä hallituksessa, on tehtävä kompromisseja.

Perussuomalaisten leikkauslistalla ovat esimerkiksi maahanmuutto, kehitysapu, ilmastotoimet ja -rahasto, Yle ja Sitra. Maanpuolustukselta, poliisilta, sotesta ja koulutuksesta ei leikattaisi.

Lisää tuloja saataisiin muun muassa verottamalla suursäätiöiden pääomatuloja.

– Menoleikkausten jälkeen on käännettävä kokonaisveroastetta niin, että erityisesti keskituloisten palkansaajien ostovoima vahvistuu.

Perhepolitiikasta puhutaan Riikka Purran mielestä hälyttävän vähän.

– Jos perussuomalaiset ovat hallituksessa, niin silloin maahan pitää tehdä perhepoliittinen ohjelma, joka sisältää kannustimia.

Purra myöntää, että poliittiset mahdollisuudet vaikuttaa perheen perustamiseen ovat kuitenkin pienet.

– Ongelmaa ei olisi, jos toiveeksi ilmoitettu lapsiluku toteutuisi.

– Keskeisiä asioita ovat, miten naiset näkevät oman tulevaisuutensa – onko tietoa pysyvästä työpaikasta ja toimeentulosta. Sekin vaikuttaa, pelotellaanko nuoria ilmastokatastrofilla ja muilla ongelmilla.

Alhaista syntyvyyttä voisi nostaa lapsivähennyksellä, joka tehtäisiin palkkaverotuksessa lapsiluvun mukaan. Myös varhaiskasvatus ja koulutus ovat kunnossa yhteiskunnassa, joka arvostaa lapsia.

Riikka Purra asuu perheineen Kirkkonummella.

– Kun vuonna 2008 muutimme Kirkkonummelle, ajattelin että olen kaupunkilaistyttö, joka tuli tänne vain kääntymään, hän naurahtaa.

Kunta on osoittautunut täydelliseksi asuinpaikaksi perheelle, koska metsät ja meri ovat lähellä ja joukkoliikenne toimii.

Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Riikka Purra kävi vaalitilaisuudessa 8 paikkakunnalla Uudellamaalla.

– Vapaa-aikaa ei juuri jää. Lauantaina myöhään saatan päästä saunaan.