Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Kettumainen juttu” pesiytyi elokuvanäytöksiin – ”Koin olevani häiritty”, ”keskisormeakin näytetty”

Kännykän valo häiritsee muita katsojia. Anniskelunäytösten ikärajat herättävät hämmennystä.

Puhelimen kirkkaat välähdykset ovat pilanneet 28-vuotiaalta Henriltä usean elokuvateatteri-illan Helsingissä. Hän on tuohtunut tavasta, jolla etenkin nuoret käyttävät puhelintaan näytösten aikana.

– Sivusilmällä näkyvä heijastus on kettumainen juttu, eikä ongelma rajoitu vain nopeaan kellonajan katsomiseen. Puhelimella kirjoitellaan viestejä kuin omassa olohuoneessa. Kerran samalla rivillä istui kolmen nuoremman naisen porukka, jotka käyttivät puhelinta ja valot välkkyivät. Koin olevani häiritty. Olen huomauttanut asiasta, mutta olen saanut vain halveksuvia katseita. Keskisormeakin on näytetty.

Kerran Henri otti asian puheeksi Finnkinon vahtimestarin kanssa Kinopalatsissa.

– Purin tuntojani sunnuntain myöhäisnäytöksen jälkeen. Hän sanoi, että kyseessä on kasvava ongelma, joka kertoo ihmisten keskittymiskyvyn puutteesta.

Ilmiö tunnistetaan Finnkinossa, mutta sitä ei pidetä ”kauhean merkittävänä”.

– Henkilökunnan mukaan näin tapahtuu silloin tällöin. Ongelma ei ole iso, sanoo Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila.

Poikkeuksena hän mainitsee viime kesänä esitetyn Kätyrit: Grun tarinan. Elokuvaan liittyi Tiktok-ilmiö, jossa katsojat kuvasivat itseään salissa.

– Tilanteisiin pyritään puuttumaan, jotta kaikilla on miellyttävä elokuvakokemus. Ennen elokuvaa näytämme käytösvideon. Siinä pyydetään laittamaan puhelin äänettömälle ja kassiin. Osassa elokuvia on henkilökunnan pitämä salipuhe, jossa asiasta mainitaan. Suurimmaksi osaksi suomalaiset ovat hyvin käyttäytyviä elokuvakatsojia, Wolf-Mannila toteaa.

Kännykät eivät kuulu käteennäytöksissä.

Triplassa ja Redissä toimivasta Bio Rexistä kerrotaan, että palautetta kännyköistä tulee noin kerran kuukaudessa.

– Kännykät eivät kuulu käteen näytöksen aikana. Salissa keskitytään elokuvaan, eikä snäppäämiseen. Muita katsojia täytyy kunnioittaa, sanoo toimitusjohtaja Aku Jaakkola.

Helsingin Uutiset kertoi vuonna 2020, että häiriökäyttäytyminen ja huumeiden käyttö on lisääntynyt Helsingin elokuvateattereissa.

–  Elokuviin tulo ei ole enää pelkästään leffankatselua, vaan ystäväporukassa keskustelua ja tarjoilusta nauttimista, Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä sanoi tuolloin.

Finnkino aloitti anniskelun osassa näytöksiä vuonna 2017. Wolf-Mannila sanoo, ettei viinin nauttiminen salissa ole aiheuttanut merkittäviä ongelmia. Anniskelunäytösten sekavat ikärajat ovat kuitenkin hämmentäneet katsojia.

Alaikäiset pääsevät esimerkiksi Kluuvikadun Maximin ja Itiksen Luxe-salien anniskelunäytöksiin. Muissa Finnkinon saleissa anniskelunäytösten ikäraja on ehdoton K18, vaikka itse elokuvan ikäraja olisi alhaisempi.

– Ymmärrän, että tämä voi olla kuluttajalle hankala ymmärtää, Wolf-Mannila sanoo.

Elokuvateattereita koskevat samat anniskelumääräykset kuin esimerkiksi jäähalleja. Jos katsomossa on anniskelua, ikärajaksi tulee 18. Luxen kaltaiset salit ovat poikkeuksia, koska viranomainen katsoo ne ravintolatilaksi.

Eivätkö kaikki salit voisi olla ravintolatiloja?

–  Saleissa täytyy olla rakenteellisesti jotain sellaista, että se voidaan tulkita ravintolaksi erotukseksi katsomosta. Penkkien välissä tulee esimerkiksi olla sellaiset pöydät, joissa pystyy syömään lautaselta ruokailuvälineillä ja saada mahdollisesti myös tarjoilua kesken näytöksen. Pelkkä mahdollisuus ostaa kaljaa salin ulkopuolelta ei täytä lain ehtoa. Jos on pelkkä limsamukin paikka, se on selkeä katsomo, sanoo alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Muun muassa Itiksen Finnkinon Luxe-saleissa on erilaiset pöydät ja tuolit sekä normaalista elokuvasalista poikkeavat palvelukäytännöt.

– Tulkittiin, että ok. Tämä voisikin olla tavallaan ravintolamainen tila, johon K18-kielto ei päde, Lehikoinen sanoo.

Finnkinon näytöksistä alle kymmenessä prosentissa on anniskelua.

Helsingin Bio Rexin kaikki anniskelunäytökset ovat sallittuja myös alle 18-vuotiaille.

HU:n haastattelema Henri ei ole huomannut, että ”oluen törpöttelystä” olisi aiheutunut elokuvissa koskaan ongelmia.

Henri pitää K18-anniskelunäytöksiä jopa rauhallisempina kuin tavallisia näytöksiä.

– Ikäraja blokkaa villeimmän nuorison pois.