Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikkauksen ex-pääkonttori Pähkinärinteessä puretaan ja tilalle rakennetaan asuntoja – Pala historiaa säilyy pihassa

Asuntojen lisäksi alueelle suunnitellaan päiväkotia ja pysäköintilaitosta.

Rahapeliyhtiö Veikkaus Oy ehti sijaita Vantaalla nelisenkymmentä vuotta, ennen kuin se vuonna 2017 muutti pois ja pääkonttorirakennus jäi lähes tyhjilleen. Nyt Pähkinärinteeseen Hämeenkylään 1970-luvun puolivälissä valmistunut betonirakennuskin lähtee, kun se puretaan pois asuntojen tieltä.

Ex-pääkonttori ja viereinen tuotantorakennus Karhunkierros 4:stä ja 6:sta tekevät tilaa uudelle asuinalueelle, jonne voi rakentaa noin 800 asuntoa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan kaavamuutosalueelle voisi tehdä 6–8-kerroksisia asuintaloja, mutta myös pientaloja. Arkkitehtuurin on tarkoitus olla hyvää ja kohtuuhintaista. Rakentamisessa hyödynnetään uusia energiamuotoja.

Alueelle on suunnitteilla asuntojen lisäksi 400 auton pysäköintilaitos sekä päiväkoti, joka tulisi Veikkauksen entiselle pysäköintipaikalle. Uusi päiväkoti tarvitaan, koska alueelle muuttaa lisää perheitä.

Päiväkodilla on myös kiire, sanoo asemakaava-arkkitehti Anders Hedman, sillä se korvaa Lammaslammentiellä sijaitsevan 50-paikkaisen Autioniityn päiväkodin, joka kärsii sisäilmaongelmista. Uuteen päiväkotiin tulisi tilaa 190 lapselle.

Päiväkodin pihalla on tarkoitus säilyttää luonnontilainen metsikkö.

Taideteos säilyy asuntojen lomassa.

Hedman kertoo, että uuden asuinalueen läpi Karhukierrokselta pohjoiseen Veikkaukselle päin rakennetaan jalankulku- ja pyöräreitti. Pohjoisessa sijaitsee Autioniitynpuisto.

Karhunkierros 4:n ja 6:n kaavamuutos on Hedmanin mukaan tarkoitus saada kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi ennen kesää.

Eikä Karhunkierroksen ympäristön mullistus tähän lopu. Asuntoja suunnitellaan vielä myös kadun eteläpuolelle, jossa sijaitsee nyt 1970-luvun puolivälissä valmistuneita varasto- ja tuotantorakennuksia.

Hedman sanoo, että eteläisen alueen rakentamistehokkuus on kutakuinkin samaa luokkaa kuin Karhunkierros 4:n ja 6:n, mutta rakentamisalue on pienempi.

Alueen kaupalliset palvelut sijaitsevat Pähkinärinteen ostoskeskuksessa, jonne on matkaa noin 500 metriä. Myyrmäkeen on runsaat kolme kilometriä.

Vaikka Veikkauksen entinen pääkonttori katoaakin, sen edustalla oleva taideteos säilyy asuntojen lomassa muistuttamassa historiasta.

Veikkauksen viestintäpäällikkö Riitta Nissi kertoo, että Kautta aikain -pronssiveistos on kuvanveistäjä Kauko Räsäsen suunnittelema. Räsänen voitti Veikkauksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 1990 järjestetyn veistoskilpailun.

– Räsäsen teoksessa on vertauskuvina kuvattu taide, tiede ja urheilu eli tahot, joiden hyväksi Veikkauksen tuotto silloin käytettiin, Nissi kertoo.

Teoksesta löytyy myös 1X2-vakioveikkausrivi.

Veikkauksen pääkonttori muutti Helsingin Albertinkadulta Pähkinärinteeseen 1976.

– Kun Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistyivät, pääkonttori siirtyi Pohjois-Haagaan Helsinkiin 2017.

Lue vielä: Pähkinärinteeseen aletaan pian rakentaa 98 uutta vuokra-asuntoa – "Vantaa on meille tärkeä markkina"

Arvotalojen värittämässä Pähkinärinteessä on vetovoimaa mutta myös kauneusvirheitä – "Siitä piti tulla kapea ja korkea, mutta se lässähtikin kuin pullataikina", kuvaa Tarja Päivärinne, 69, ostarin viereistä kerrostaloa