Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan suurterassia pyörittänyt yhtiö jätti veroja maksamatta – "Oli täysin kannattamaton"

Tikkurilan suurterassiyhtiöllä on veroja maksamatta. Tikkurilan suurterassia vuonna 2021 pyörittänyt Vuntae Xperience on verovelkarekisterissä. Yhtiön aputoiminimi on Tiksin Patio. Verovelkarekisterin tiedot on päivitetty tammikuun 2023 lopussa. Yhtiöllä ei ole ollut liiketoimintaa Tikkurilan terassikesän 2021 jälkeen.

Yhtiö saa rekisteriin merkinnän, jos sillä on verovelkaa vähintään 10 000 euroa.

– Tieto siitä, kuinka paljon enemmän kuin 10 000 euroa verovelkaa on, ei ole julkista, menettelypäällikkö Piia-Maria Kepsu Verohallinnosta kertoo.

Verovelkarekisteriin joutuneen Vuntae Xperience Oy:n toinen osakas oli terassikesän aikana Jarkko Sistonen. Sistonen on osakkaana myös Suomen Suurterassit Oy:ssä, jonka kaupunki valitsi vastaamaan tulevana kesänä Tikkurilan suurterassista.

Miksi Vuntae Xperience on verovelkarekisterissä, Jarkko Sistonen?

– En osaa sanoa. En ole ollut osakkaana yhtiössä enää puoleentoista vuoteen. Myin osakkeeni pois lokakuussa 2021. Yhtiö oli täysin kannattamaton. Kaikki oli hoidettu siinä kohtaa, kun myin osakkeeni.

Suomen Asiakastiedon rekisterissä Sistonen on edelleen Vuntae Xperiencen toinen osakas, vaikka Patentti- ja rekisterihallitukseen on toimitettu asiakirja lokakuussa tehdystä osakekaupasta.

Miksi nimesi on edelleen Suomen Asiakastiedon rekisterissä yhtiön osakkaana?

– Erittäin hyvä kysymys. En tiedä, miten Asiakastieto päivittää rekistereitään, Sistonen vastaa.

Suomen Asiakastiedon viestintäpäällikkö Ville Kauppi kertoo, että Vuntae Xperience Oy:n osakkaat on päivitetty Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin 6. toukokuuta 2021 kaupparekisteristä.

Kauppi lisää, ettei reaaliaikaisesti päivitettyä osakastietoa yrityksistä ylläpidetä Suomessa missään viranomaisrekisterissä. Tämän takia osakastiedot eivät kaikista yrityksistä ole aina ajan tasalla.

– Suomen Asiakastieto Oy kokoaa osakastietoa kaupparekisteristä sekä omalla tiedonhankinnalla suoraan yrityksiltä itseltään.

Vantaan kaupunki kilpailutti vastikään sekä Tikkurilan ja Kivistön kesän 2023 suurterassit. Kilpailuun saatiin vain kaksi tarjousta. Vantaan kaupungilla terassipaikkojen kilpailutuksesta vastasi kaupungininsinööri Henry Westlin.

Onko Westlin tietoinen terassia hallinnoineen yhtiön veroveloista, nyt kun yhtiössä terassikesänä 2021 osakkaana ollut Sistonen on mukana myös kesällä 2023 Tikkurilan suurterassista vastaavassa yhtiössä?

– Hyvä kysymys. Tiedän Sistosen olevan osakkaana tulevan kesän terassiyhtiössä. Vuntae Xperiencen veroveloista en ole tietoinen. En kyllä tarkistanutkaan, Westlin toteaa.

Hän lisää, ettei Vuntae Xperience osallistunut yhtiönä terassikilpailutukseen tänä vuonna.

– Kaupungin tiedossa ei myöskään ole, että Jarkko Sistonen olisi liiketoimintakiellossa tai syyllistynyt hankintalain mukaisiin rikoksiin, Westlin sanoo.

Vantaan terassikilpailutusta on arvosteltu epäammattimaiseksi, muun muassa kilpailutusaikaa on pidetty liian lyhyenä. Miksi kaupunki ei hoida kilpailutusta huolellisesti?

– Juuri tänään (maanantaina) kysyin kaupungilta, löytyisikö henkilö hoitamaan kilpailutuksia päätoimisesti ja pitkäjänteisesti. Sellaista ei löydy, sellaiseen ei ole henkilöresursseja. Siksi minä hoidan terassikilpailutusta muiden töideni ohessa, Westlin vastaa.

Vuntae Xperience Oy:n toiminta on ajettiin alas terassikesän 2021 jälkeen. Ravintola-alan edunvalvontajärjestö Maran varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemen mukaan yhtiön alasajaminen ilman konkurssia on ravintola-alalla aiempaa yleisempää. Konkurssia pyritään välttämään ja syy löytyy anniskelulainsäädännöstä:

– Jos yhtiölle jää konkurssissa maksurästejä julkiselle toimijalle, kuten verottajalle, voi kestää kauan, ennen kuin sama toimija saa uuden anniskeluoikeuden.

Sistonen toteaa yhtiön olleen täysin kannattamaton. Virallista tietoa suurterassitoiminnan kannattavuudesta Tikkurilassa kesällä 2021 ei ole saatavilla, sillä Vuntae Xperience ei ole määräysten mukaisesti vieläkään toimittanut tilinpäätöstään, vaikka määräaika umpeutui jo elokuun lopussa 2022.

Vaikka tilinpäätöstä ei ole saatavilla, jotain yhtiön taloudellisesta tilanteesta kertoo se, että yhtiö on heikoimmassa riskiluokassa. Sen tuorein ulosottotieto on kirjattu 16. marraskuuta 2022. Asiakastiedon arvion mukaan perinnän onnistumiselle ei ole edellytyksiä. Tiedot on poimittu Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä.

– Käytännössä heikko riskiluokitus kertoo, että yrityksellä on suuri riski saada lisää maksuhäiriömerkintöjä ja ajautua konkurssiin seuraavien 12 kuukauden aikana, Asiakastiedon viestintäpäällikkö Kauppi kertoo.

Sistosen lisäksi tulevana kesänä 2023 Tikkurilan suurterassista vastaavan Suomen Suurterassit Oy:n osakkaina ovat viime kesänä Tikkurilan suurterassia pyörittäneet Gagandeep Singh ja Ranbir Sodhi.

Tikkurilan terassia kesällä 2022 hallinnoinut Singhin ja Sodhin yhtiö on nimeltään Oy Mehtab Ltd ja sen aputoiminimi on Big Yard.

Myös Oy Mehtab Ltd:n toiminta on ajettu alas terassikesän päätyttyä. Yhtiö ei ole verovelkarekisterissä. Sen tulee palauttaa tilinpäätös vasta elokuun 2023 loppuun mennessä.

Sodhin mukaan kesälle 2023 perustettiin uusi terassiyhtiö, koska mukaan tuli uusi osakas, Sistonen. Sodhi ei ole tietoinen Vuntae Xperiencen veroveloista.

– Mielestäni verovelka ei kuulu Sistoselle, jos hän on myynyt Vuntae Xperiencen osakkeet. Hän ei ole enää yhtiön osakas.

Jarkko Sistosen mielestä Vantaan suurterassikilpailutus meni tänä vuonna kuten virallisen kilpailutuksen tulee mennäkin. Kokonaan uuden yhtiön, Suomen Suurterassit Oy:n, perustamista Sistonen perustelee sillä, että Singh ja Sodhi pyysivät häntä mukaan yhtiöön, jonka suunnitelmissa on muutakin kuin Tikkurilan suurterassi.

– Kiinnostuin suunnitelmista, Sistonen sanoo.

Sistonen on Vantaalla tuttu nimi myös muista kuin terassiympyröistä. Hän on Elmon urheilupuistoon suunnitellusta jäähallihankkeesta ja Heurekan rannan saunahankkeesta vastaavan Luotsi Invest Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen toinen jäsen.

Lue myös: Vantaan suurterassien yrittäjät valittiin – tunnetut ravintoloitsijat lyttäävät terassisäännöt:"Lautapelejäkö siellä pelataan?"

Vantaa saa kolme isoa terassia – Näin etenee paljon närää aiheuttanut terassien kilpailuttaminen tällä kertaa

Yrittäjä vaatii, että Tikkurilan suurterassi kilpailutetaan uudelleen – "Tuli sellainen fiilis, että kyse on isommasta ilmiöstä"

Kuntapoliitikon yritys valittiin Tikkurilan suurterassin pyörittäjäksi – Myös paikka varmistui

Tikkurilan jättiterassi ylitti kävijäodotukset sateisesta elokuusta huolimatta – "Patio toi Stadin Vantaalle"