Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lakko | 17000 jäteastiaa jää nyt tyhjentämättä joka päivä pääkaupunkiseudulla – Asukas, toimi näin

Ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa nyt jäädä tyhjentämättä päivittäin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, kertoo HSY tiedotteessaan. Syynä on Auto- ja kuljetusalan tänään keskiviikkona alkanut lakko.

– Alueelliset vaikutukset voivat olla hyvin vaihtelevia, mutta lakko heijastuu kaikkialle. Eniten tilanne näkyy niissä kiinteistöissä, joissa jäteastioita on asukkaita kohden vähiten ja joiden tyhjennysrytmi on tihein, kertoo tiedotteessa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Lakko vaikuttaa HSY:n mukaan pääasiassa seka- ja biojätteen sekä kartonki- ja muovipakkausten astioiden tyhjennyksiin. Vain lasin ja metallin kuljetukset jatkuvat suhteellisen normaaleina.

– Tyhjennämme päivittäin yli 34 000 jäteastiaa, eli jokaisena lakkopäivänä noin 17 000 jäteastiaa jää tyhjentämättä. Koska kyseessä on lakko, korvaavaa henkilöstöä ei ole saatavilla.

HSY varmistaa jätehuollon toimivuuden yhteiskunnallisesti tärkeiden kohteiden palveluissa, kuten sairaaloissa.

Tilanne jatkuu HSY:n arvion mukaan lakon loppuun saakka. Jätekuljetuksia koskevan lakon on tarkoitus päättyä tiistaina 21. helmikuuta puoliltaöin.

Lakko heijastuu kaikkialle.

Juho Nuutinen, HSY

Asukkaiden olisi nyt hyvä välttää jätteiden tuomista jäteastioihin, HSY sanoo. Jos mahdollista, jätteet pitäisi säilyttää kotona, parvekkeella tai varastossa.

– Tarkkailettehan omaa jätetilaanne ja viettehän jätteenne sinne vain, jos se on välttämätöntä. Ylitäyttyneet astiat viivästyttävät tyhjennyksiä entisestään ja hidastavat lakon jälkeisiä paikkaustoimiamme, Nuutinen sanoo tiedotteessa.

HSY ei veloita lisämaksua lakon vuoksi ylitäyttyneistä jäteastioista eikä veloita väliin jääneitä tyhjennyksiä.

Jos kiinteistön jäteastiat täyttyvät lakon aikana, yhteydenotto HSY:n asiakaspalveluun ei valitettavasti jouduta asiaa. Myös lakon päätyttyä jätetilan ja -astioiden täyttymistä on suotavaa tarkkailla, koska silloinkaan ylitäyttymisestä ilmoittaminen asiakaspalveluun ei todennäköisesti nopeuta asiaa.

Joka toinen viikko tai harvemmin tyhjennettävät jäteastiat HSY pyrkii tyhjentämään mahdollisimman pian lakon päätyttyä. Useammin tyhjennettävissä kohteissa jätekuljetukset jatkuvat lakon jälkeen normaalissa rytmissä.

Laajimmin lakko vaikuttaa pyörällisten jäteastioiden tyhjennykseen.

Nostokuormattavat syväkeräyssäiliöt sekä pakkausten monilokeroastiat eivät ole lakon piirissä, vaan ne tyhjennetään normaalisti.

HSY:n julkaisemista pdf-tiedostoista selviää, millä postinumeroalueilla lakko vaikuttaa minkäkinlaisen jäteastian tyhjennyksiin.

Pyörälliset jäteastiat

Nosturikuormattavat syväkeräyssäiliöt

Etukontit