Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Purkujätteen hyödyntäminen vaatisi kauppapaikkaa – Vantaan kaupungin asiantuntija: Mallia voitaisiin ottaa Lontoosta

Kaupunki voi rakennuttajana vaatia, että sen hankkeissa hyödynnetään käytettyjä materiaaleja.

Viertolassa sijaitsevan koulun varastorakennus, Hiekkaharjun Elannon tilalle noussut kerrostalo ja Koivukylän Sortti-pienasema ovat vantaalaisia esimerkkejä siitä, miten rakentamisessa säästetään materiaaleja käyttämällä vanhaa.

Viertolalaisen Tikkurilan paviljonkikoulun varasto rakennettiin Kansallisteatterin vanhoista tiilistä, hiekkaharjulaiseen kerrostaloon käytettiin puretun Elannon tiiliä, ja Sortti-rakennuksessa höydynnettiin Kiasman sinkkipeltejä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymässä työskentelevä ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen toteaa, että loistava esimerkki vanhan säilyttämisestä Vantaalla on myös kulttuurikeskukseksi huolellisesti kunnostettu entinen Orvokkitien koulu Tikkurilassa.

Ihan yksinkertaista materiaalien uudelleenkäyttö ei vielä tänä päivänä ole. Suomesta puuttuu kauppapaikka, joka yhdistäisi rakentajat ja käytetyt materiaalit.

– Kierrätyskeskuksissa on jonkin verran kuluttajatavaraa rakentajille. Sieltä voi löytää ovenkahvoja, ehkä ikkunoita ja oviakin. Kierrätyskeskusten tarjonta on kuitenkin hyvin pientä ja palvelee vain yksittäistä rakentajaa, projektikoordinaattori Kimmo Nekkula Vantaan kaupungilta sanoo.

Kaupunkiin tulee kerroksellisuutta.

Yksittäisten rakentajien lisäksi isot rakennuttajat, kuten kaupungit, halutaan saada innostumaan vanhan vaalimisesta. Isoilla toimijoilla on monia keinoja ympäristövastuullisen rakentamisen edistämiseksi. Ne voivat vaatia hankinnoissaan materiaalien uudelleenkäyttöä.

– Kilpailutuksessa on mahdollista edellyttää, että seinä tai tietyt seinät on tehtävä uudelleenkäytetyistä materiaaleista, Nekkula sanoo.

Nekkula korostaa kiertotalouden edistämisen vaativan koko rakentamisen ketjun yhteensovittamista. Kun rakennus on päätetty purkaa, siitä saataville materiaaleille tulee olla kauppapaikka tai mielellään jo uusi käyttökohde valmiina.

Nekkula kertoo, että esimerkiksi Lontoossa on mahdollista etsiä käytettyjä materiaaleja portaalin avulla. Kaikki on tehty helpoksi. Jos vastaavanlaista toimintaa olisi Vantaalla, rakentaja voisi etsiä vaikkapa käytettyjä tiiliä tai kaakeleita ja määritellä, kuinka kaukaa hän on materiaaleja valmis hakemaan.

Vanhan vaalimista voidaan perustella ympäristövastuullisuuden lisäksi mielenkiintoisen kaupungin luomisella. Kaupunkiin tulee kerroksellisuutta ja historia on läsnä ainakin jossain muodossa.

Kuluvan kevään aikana Vantaan kaupungin asiantuntijat saavat lisää tietoa vanhan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä. Mattero-Merosen mukaan muun muassa kaavoittajille ja rakennusvalvonnan työntekijöille järjestetään aiheesta työpajoja ja koulutuksia.

Asiantuntijoiden kouluttaminen on osa Circuit-hanketta, jossa Vantaan kaupunki on mukana. Hankkeen tarkoituksena on edistää ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja käytäntöjä rakentamisessa.

Lue myös: Vernissa korjataan läpikotaisin historiaa kunnioittaen ja vanhaa tehdaskalustoa nostetaan esiin vau-efektein – Kahvilaterassi kasvaa rakennuksen sivustaa pitkin todelliseksi kesäkeitaaksi ulottuen aivan kosken partaalle asti

Hiekkaharjun funkistaloa uhkaa purku, mutta se voi "syntyä uudelleen" kopiona – Samalle tontille suunnitellaan myös kerrostaloa