Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä 5 vaaraa uhkaavat nyt nuorten hampaita – Yhä useamman lapsen suu on pakko hoitaa jopa nukutuksessa

Lasten huonosti hoidetut suut ovat ongelma yhä useammassa suomalaisperheessä. Monilla koululaisilla hampaat toki ovat hyvässä kunnossa, mutta poikkeuksiakin valitettavasti on nyt runsaasti. Arvion mukaan jo noin viidesosa koululaisista kärsii erityyppisistä suusairauksista – ja näiden tapausten hoitaminen vie jopa 80 prosenttia hammaslääkäreiden työajasta.

Suomessa on Hammaslääkäriliiton mukaan noin 4 300 työssä olevaa hammaslääkäriä. Terveyskeskusten hammaslääkärivaje on noussut jo lähes 10 prosenttiin, mutta toisaalta yksityishammaslääkäreillä olisi mahdollisuus hoitaa nykyistä enemmän potilaita.

Myös hammashoitajia on saatu palkattua vähemmän kuin vaadittaisiin.

Tämä rajoittaa tietenkin myös hammaslääkäreiden työmahdollisuuksia, sillä lääkäri ja hoitaja työskentelevät aina pareittain.

Kysyimme Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäriltä Aija Hietala-Lenkkeriltä, mitkä hammassairaudet riivaavat nykylapsia ja -nuoria eniten.

1. Rajut kariestapaukset lisääntyneet

Yhä useamman koululaisen kirouksena on reikiintynyt suu. Koronaepidemian aikana kiireetöntä hoitoa ajettiin alas – ja vaikka lasten hoitoonpääsy pyrittiin turvaamaan, hammashoidon ruuhkautuminen näkyy selkeästi yhä vieläkin.

– On lapsia, joiden maitohampaisto on pahoin reikiintynyt. Joku saattaa ajatella, ettei se haittaa, koska maitohampaat kuitenkin putoavat pois. Näin ei kuitenkaan ole, sillä jos maitohampaita joudutaan poistamaan ennenaikaisesti, se voi vaikeuttaa syömistä ja puheen kehitystä, Hietala-Lenkkeri arvioi.

Hampaiden poisto saattaa johtaa myös todella hankaliin ja kalliisiin oikomishoitoihin.

Lasten ja nuorten hampaiden nykyisestä reikiintymisestä Suomessa ei ole saatavilla kattavaa tutkimustietoa. Vuonna 2003 reikiintyneitä, paikattuja tai karieksen vuoksi poistettuja hampaita oli viisivuotiailla keskimäärin yksi, 12-vuotiailla hieman yli yksi ja 17-vuotiailla keskimäärin neljä hammasta. Näyttää siltä, että nyt ollaan kutakuinkin vuoden 2003 tasolla.

Hietala-Lenkkeri on huolestunut siitä, että nyt yhä useamman lapsen hampaita joudutaan korjaamaan jopa nukutuksessa.

– Kovin suurimittaisia korjauksia ei yksinkertaisesti ole inhimillistä tehdä ilman nukutusta, Hietala-Lenkkeri myöntää.

2. Ientulehdukset irrottavat hampaita

Ientulehdus on salakavala sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa jopa hampaan irtoamiseen.

– Erityisesti tupakoitsijoiden kohdalla ientulehdukset voivat päästä kehittymään piilossa pitkällekin hampaan kiinnityskudoksiin, ennen kuin ne huomataan. Tämä johtuu siitä, että tupakointi vähentää merkittävästi ikenien verenkiertoa, eivätkä ikenet vaikeissakaan tapauksissa välttämättä vuoda verta, Hietala-Lenkkeri muistuttaa.

Näin ollen ientulehdus etenee hampaan kiinnityskudostulehdukseksi ja ientaskuista voi muodostua hyvinkin syviä. Se voi johtaa hampaiden heilumiseen ja jopa irtoamiseen.

Vaikka nuorten tupakointi onkin vähentynyt, suut eivät silti ole turvassa. Savukkeet ovat vaihtuneet nuuskaan, jolla silläkin on riskinsä. Nuuskasta on löydetty liki 30 syöpähaitallista ja 2 500 terveydelle vaarallista ainesosaa, esimerkiksi raskasmetalleja. Lisäksi nuuskassa on jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa.

3. Jatkuva syöminen on hampaiden turma

Suomalaisen ruokakulttuurin muutos näkyy Hietala-Lenkkerin mukaan selkeästi suun hyvinvoinnissa.

– Ravitsemusympäristöstä on tullut aiempaa epäterveellisempi. Tuntuu siltä, että nykyisin laidunnetaan ja napostellaan yhä useammin yhä enemmän jotain välipaloja ja kauppojen herkkupussit ovat paisuneet jättikokoisiksi säkeiksi.

Yhä useammat nuoret näkyvät kuljeskelevan herkut mukanaan joka paikkaan – ja suut jauhavat jatkuvasti jotain ruokaa. Tämä ei ole hyväksi hampaille.

4. Virvoitusjuomat syövyttävät kiillettä

Nykyinen virvoitusjuomatrendi johtaa usein harhaan heitäkin, jotka haluavat huolehtia hampaistaan. Vaikka juomat olisivatkin sokerittomia, se ei silti tee niistä terveellisiä – makeuttamat juomat kun saattavat olla hyvinkin happamia.

– Virvoitusjuomia kyllä markkinoidaan etikettejä myöten freeseinä, mikä luo illuusion siitä, että ne edistäisivät terveyttä. Jos näytetään kuvia mansikoista ja sitruunoista pirskahtelevan veden vieressä, se luo tiettyjä mielikuvia. Urheilujuomamainoksissa puolestaan on treenattuja ja tiukkavartaloisia urheilijoita. Varsinkin nuoriin tällainen mainonta valitettavasti vetoaa, Hietala-Lenkkeri muistuttaa.

Happamien juomien tuomat ongelmat voivat olla yllättävänkin hankalia korjattavia.

– Ne syövyttävät hampaiden kiillettä kaikkialla suussa. Kun eroosio etenee, sitä on viheliästä korjata, koska silloin käy usein niin, että purenta madaltuu ja moni hammas alkaa oireilla myös vihlomalla.

5. Huulilävistykset kuluttavat hampaita

Nuorten suosimat Suun alueen lävistykset ovat epäsopiviin paikkoihin otettuina hankalia seuralaisia hampaille ja ikenille..

– Metallilävistykset kuluttavat samaan kohtaan hangatessaan hampaiden kiillettä. Ne voivat aiheuttaa myös ikenien vetäytymistä ja tulehduksia suuhun. Huolellinen suuhygienia olisi tässäkin tilanteessa syytä muistaa.