Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En uskalla nuorimmaistani jättää yksin pihalle” – Vantaan huono-osaisimmalle alueelle yritetään nyt luoda turvaa ja viihtyvyyttä erityistoimin

Vantaan kaupunki on huolissaan siitä, miten Havukoski on kehittynyt ja millaisessa tilassa alue on.

– Ei tarvitse telkkaria laittaa päälle viikonloppuna. Sen kun menee ulos parvekkeelle katsomaan tätä meininkiä, murjaisee pari vuotta Havukoskella asunut Juha Voutilainen.

Havukoskella tapahtuu Voutilaisen mukaan usein häiriöitä ja väkivallantekoja. Hän ei itse ole kokenut turvattomuutta lähiössä, mutta hän on huolissaan lasten ja naisten puolesta.

– En uskalla nuorimmaistani jättää yksin pihalle leikkimään. Ex-vaimoa menen vastaan asemalle, jos hän tulee pimeän aikaan Havukoskelle.

Voutilaisen mukaan ongelmia aiheuttaa etenkin Koivutorin ostoskeskus olutkuppiloineen.

– Tuossa Lidlin edustalla yritettiin hiljattain ryöstää työkaverini poika.

Voutilainen toivoisi Havukoskelle lisää kameravalvontaa ja valaistusta häiriöiden vähentämiseksi.

Myös Vantaan kaupunki on huolissaan siitä, miten Havukoski on kehittynyt ja millaisessa tilassa se on. Tilastojen ja kokemusten valossa Havukoski on Vantaan huono-osaisin kaupunginosa ja siellä on selvästi Vantaan pienituloisimmat asukkaat.

– Havukoski nousee esille huono-osaisimpana alueena, kun katsotaan muun muassa pienituloisuusastetta, koulutusastetta, työttömyyttä ja vieraskielisten osuutta, sanoo Vantaan projektipäällikkö Petri Roikonen.

Siksi kaupunki on päättänyt kohdistaa alueelle erityistoimia. Havukoskelle on korvamerkitty tälle vuodelle 50 000 euron toimintaraha, jolla ”kehitetään alueella uusia avauksia ja vahvistetaan nykytoimintoja”.

Ostaria ei ole saatu kuriin.

Havukoskelaisilla on näkemystä siihen, miten oman kotialueen turvallisuutta ja viihtyisyyttä tulisi parantaa.

– Täällä pitäisi järjestää tapahtumia yksin asuville vanhuksille. Nuorilla on pelipaikkoja, mutta heille voisi olla täällä muutakin toimintaa, ehdottaa eläkkeellä oleva Sirkka Heikkinen.

Jo vuodesta 1978 Havukoskella asunut Heikkinen sanoo, että hänellä ei ole muuten ”marisemista” alueesta, mutta hänestäkin ostoskeskus on ongelma.

– Ostaria ei ole saatu kuriin. R-kioskin edustalla on välillä epämääräistä porukkaa, Heikkinen tuumii.

Myös Danu Shanan ja hänen vaimonsa Priya Thirunavukarasu kokevat nimenomaan päihteidenkäyttäjät Havukosken ykkösongelmaksi: se aiheuttaa turvattomuuden tunnetta ja vähentää viihtyvyyttä.

– Päihteidenkäyttöön pitäisi puuttua enemmän. Käyttäjät tarvitsisivat lisää apua, Shanan sanoo.

Muuten Havukoski on nuoren srilankalaistaustaisen pariskunnan mielestä kelpo asuinpaikka.

– Lähistöllä on hyvät palvelut: apteekki, ruokakaupat, sairaala, terveysasema. Bussikin kulkee hyvin. Pääsen täältä suoraan työpaikalleni, Shanan kertoo.

Roikosen mukaan erityistoimista ei ole vielä päätetty, mutta Havukosken turvallisuutta ja viihtyvyyttä kehitetään yhdessä asukkaiden kanssa.

– Vantaan myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman johtoryhmä päättää erityistoimista lähiaikoina, varmaan maaliskuussa, hän sanoo.

Roikonen ei vielä suostu kertomaan, millaisia ideoita on ollut esillä.

Vaikka Havukoski on kaupungin erityistoimien kohteena, Itä-Uudenmaan poliisi ei ole ottanut sitä poikkeavaksi valvontakohteeksi. Ylikomisario Jussi Huhtela perustelee asiaa sillä, että Havukoski ei näyttäydy poliisitehtävien osalta ”mitenkään erityisesti”.

Erityistoimien lisäksi Vantaa toteuttaa Havukoskella jatkossa myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelman toimia, joilla pyritään vähentämään eriarvoistumista ja huono-osaisuutta. Roikosen mukaan Havukosken satsauksien tarkkaa euromäärää ei voi vielä sanoa.

Myönteisen erityiskohtelun ohjelman toimia tehdään myös Hakunilassa, Länsimäessä, Mikkolassa ja Myyrmäessä, joihin huono-osaisuus on kaupungin mukaan kasaantunut.

Esimerkiksi Lähiöt liikkeessä -hankkeessa edistetään asukkaiden liikunnallista elämäntapaa lähiliikunnan ja koulujen urheilujoukkuetoiminnan avulla. Taloyhtiöklubin taas on tarkoitus tehostaa taloyhtiöiden yhteistyötä muun muassa talojen energiaremontin suunnittelussa ja turvallisuuden edistämisessä. Alueille palkataan myös yhteisökehittäjä, jonka työnä on aktivoida asukkaita ja yhteisöjä lähiöiden kehittämisessä.

Lue lisää: Havukoskelle avataan torstaina korvaushoitopaikka huumeriippuvaisille

Lue lisää: Huonon maineen Havukoski voi olla myös "yksi parhaista paikoista", vaikka parannettavaakin riittää