Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vähäluminen talvi esti seurakuntapoikien suuret hiihtokilpailut Tikkurilassa

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkiston talvikuvia selaillessa huomio kiinnittyi varsin vähälumiseen kuvaan helmikuulta 1961. Valokuvaaja Mauno Mannelinin Tikkurilassa ottamassa kuvassa soratie on sulana ja tien varrella lunta vain lämpäreinä. Sää näyttää aika vastaavalle kuin tämän vuoden vaihteleva talvikeli on ollut nyt lähes lumettomina päivinä.

1960-luvulla lumeton talvimaisema on ollut poikkeuksellisempi. Ilmatieteen laitoksen tilaston perusteella helmikuussa 1961 Vantaan alueen keskilämpötila oli melkein plussan puolella -0,4 astetta ja poikkeama keskiarvosta 4,6 astetta. Kevät tuli sinä vuonna aikaisin. Seuraavina vuosina kunnon pakkastalvet taas jatkuivat tilastojen mukaan aina vuoteen 1974 asti.

Pojille pidettiin "henkiset kilpailut".

Vuoden 1961 vähälumisuus vaikutti osittain kuvassa näkyvän joukkion ohjelmaan kyseisenä viikonloppuna. Helsingin pitäjän seurakunta järjesti Tikkurilassa 25.–26. helmikuuta 1961 seurakuntapoikien valtakunnalliset talvipäivät, joihin osallistui yli 500 poikaa 40:stä seurakunnasta eri puolilta Suomea.

Talvipäiville suunnitellut Joka Pojan Liiton hiihtomestaruuskilpailut jouduttiin kuitenkin perumaan lumen vähäisyyden takia. Muuhun ohjelmaan sää ei onneksi vaikuttanut. Pojille pidettiin muun muassa soittoa, laulua ja lausuntaa sisältäneet "henkiset kilpailut" sekä lennokkikilpailut, joiden voittajat esiintyivät ja palkittiin tapahtuman päätteeksi suuressa poikakokouksessa.

Kuvassa talvipäivien osallistujat marssivat kymmeniä metrejä pitkänä kulkueena sunnuntaiaamun jumalanpalvelukseen Tikkurilan kirkkoon, silloiseen työkeskukseen. Kuva on otettu Asematiellä, Kielotien itäpuolella. Kaupungintalon kulmalta länteen avautuvassa maisemassa näkyvät rakennukset on myöhemmin kaikki purettu.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.