Ritva Viljanen aikoo viettää eläkkeellä aikaa Maunon kanssa ja matkustella.
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen jää eläkkeelle elokuun alussa, lomalle kevään aikana. Nyt on aika katsoa taaksepäin, joten otetaan pinkasta tuore muisto.
Käynnissä on puolitoistatuntinen tanssi. Viljanen on tempaistu mukaan reippaaseen menoon. Kaupunginjohtaja yrittää pitäytyä ringissä vain taputtamassa, mutta naiset ohjaavat hänet määrätietoisesti tanssimaan. Jalat eteen, kädet maahan, pomppu ja taputus. Sama toistuu ja vauhdissa on pysyttävä rytmissä.
– Olin hiestä märkä, mutta olihan se mukavaa. Kaikki tanssivat; nuoret, vanhat, lapset, Viljanen nauraa hersyvästi tuoreelle muistolleen.
Tanssin pyöritykseen kaupunginjohtaja päätyi intialaisten juhlassa Havukoskella muutama viikko sitten. Aikamoista pyöritystä Viljanen on kokenut myös kaupunginjohtajana. On ollut koronaa, kiivasta keskustelua ratikasta, uusia hankkeita, kaupungin voimakasta kasvua.
Työvuosia Viljasella on takana jo 42, eläkeikä tuli täyteen viime vuonna. Vantaan kaupunginjohtajana hän aloitti maaliskuussa 2018.
– Aika on johdonmukainen, eikä petä ketään. Minä olen tällä hetkellä virassani jo yliajalla. Tämä on hyvä vuosi siirtyä eläkkeelle.
Eläkepäätöksen tekemiseen innosti myös turkulaisen Maunon syntymä.
– Olen kahdeksankuukautisen Maunon mummi, oma äitini on 96-vuotias. Läheisiäni on ikähaitarin molemmissa päissä. Haluan viettää heidän kanssaan enemmän aikaa.
Työ on vienyt Viljaselta päivien lisäksi illat ja osan viikonlopuista.
– Olen koko urani ajan tehnyt töitä sitoutuneesti ja suurella innostuksella.
Virkakausi ei kuitenkaan ole vielä ohi. Viljanen odottaa muun muassa päätöstä Vantaan ratikan rakentamisesta.
– "Ajan" ratikkaa, koska se mahdollistaa kaupunkikehitystä ja on lottovoitto Vantaan itäisille alueille.
Ratikan lisäksi Viljanen odottaa innolla monen muun hankkeen toteutumista: Pakkalaan suunniteltavan Muumipuiston, Kivistön Arena 3.3:n, Elmon urheilupuiston, Tikkurilan oppimiskampuksen ja Myyrmäen kulttuuritalon.
Viljanen on kirjoittanut työuransa ajan tärkeät päätökset, sovitut asiat ja työjonossa olevat tehtävät mustakantisiin muistikirjoihin. Niitä on nyt laatikkokaupalla. Muistelmateosta kaupunginjohtaja ei kuitenkaan lupaa. Sen sijaan hän on pohtinut osallistumista naisasiajärjestöjen toimintaan. Viljanen on ollut urallaan monessa paikassa ensimmäinen nainen.
– Hallinnon historiakirjoissa on kuvissa tummapukuisia miehiä. Vantaan johtoryhmässä on enemmistö naisia. Se ei ole ollut tietoinen ratkaisu, mutta olen siitä iloinen.
Mieliikö julkishallintoa tunteva Viljanen politiikkaan?
– Olen koko työurani ollut virkamies-Viljanen. Politiikkaan en lähde mutta olen utelias näkemään, mitä maailma vielä tuo eteeni.
Kaupungin johtamista voi verrata sellon soittamiseen, Viljanen sanoo.
– Kukaan ei omista selloa, mutta jokaisen on omalta osaltaan varmistettava, että sello on soittovalmis ja hyvässä kunnossa seuraavalle soittajalle.
Viljanen jättää paikkansa kaupungin johdossa, mutta Vantaata hän ei aio jättää.
– Viikon päästä vanhaan omakotitaloomme tulee käymään arkkitehti. Talomme kaipaa remonttia.
Remontoinnin lisäksi eläkepäivinä on tarkoituksena tutustua Italian eri alueiden taidehistoriaan ja ruokakulttuuriin, kuten televisiosarjassa tehdään.
– Sellaisella matkalla yhdistyisivät kaksi intohimoani: hyvä ruoka ja kulttuuri.