Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaankosken uusi kirkkoherra Hans Tuominen hurahti suunnistukseen – "Meni puoli vuotta, että kukaan kysyi, mitä teen työkseni"

Suunnistuskipinä iski, kun Jukola tuli Hakunilaan.

Kun suunnistuksen harrastajat kokoontuvat, tärkein asia ovat kartat ja niiden tutkiminen. Ei siinä kysellä, kuka milläkin autolla ajelee tai missä ollaan töissä.

– Meni puoli vuotta, että kukaan kysyi, mitä teen työkseni, kertoo Vantaankosken uudeksi kirkkoherraksi valittu Hans Tuominen, 53, alkuaikojaan suunnistusseura Pihkaniskoissa.

Se on vapauttavaa ammatissa, joka ei jää pukukoppiin, vaikka ottaisi "liperit" kaulasta. Tuominen nauttii siitä, että suunnistusporukoissa ihmisiä ei lokeroida ammatin perusteella ja erilaiset ihmiset kohtaavat.

Suunnistajien kesken on yhteisöllisyyttä ja huumoria. Tuominen sanoo pilke silmäkulmassa, että seurakunnan joukkue voi kilpailuissa käyttää kannustuslauseenaan Raamatusta tuttua "Etsikää, niin te löydätte". Samaan tyyliin Tuominen ehdottaa valokuvaajalle, että ehkä uskonmiehen kuvan voisi ottaa Myyrmäen urheilukentän aidan edessä, jossa lukee pelastustie.

Martinlaaksolainen Tuominen ryhtyi harrastamaan suunnistusta vakavammin vasta kymmenisen vuotta sitten. Vaikka oli hän kokeillut lajia jo poikasena ja aikuisenakin käynyt juoksemassa Jukolaa veljensä partioporukassa. Mutta kunnolla suunnistus kolahti vasta, kun se tuli lähelle.

Jukolan viesti järjestettiin Vantaalla ja Sipoonkorvessa vuonna 2012. Kisakeskuksena oli Hakunilan urheilupuisto ja Hakunilan seurakunta, jonka kirkkoherrana Tuominen toimi, lähti mukaan vapaaehtoiseksi järjestelyihin. Oma joukkuekin seurakunnan papeilla ja kanttorilla oli. Joukkue hylättiin yhden väärän rastileiman vuoksi.

– Siitä on saanut monta saarnaa, Tuominen naurahtaa.

Jukolasta on tullut sen jälkeen Tuomiselle tapahtuma, jonne on päästävä. Hän suunnistaa Piispan Poijjissa.

– Sanon aina, että voin olla töissä jouluna ja juhannuksena, mutta Jukolan viestin aikaan en.

Maailman suurin viestitapahtuma järjestetään vuosittain kesäkuun puolivälissä. Se on osallistujilleen elämys ja siinä kokee iloa.

– Saa juosta samassa maastossa ja kilpailussa kuin maailman parhaat, Tuominen hehkuttaa.

Tänä vuonna Jukola suunnistetaan Porvoossa.

Suunnistaminen on Tuomiselle myös vastapainoa työlle, kun saa liikkua metsässä.

– Ja lajissa on valtavasti opittavaa, hän lisää nöyränä.

Tuominen käy suunnistamassa 2–3 kertaa viikossa ympäri vuoden. Ja kyllä, suunnistaa voi myös talvella.

– Talvella on korttelisuunnistuksia kaupungissa. Huhtikuussa alkaa metsäsuunnistus.

Suunnistuksen ohella juokseminen on yhteinen harrastus kanttorivaimo Mari Torri-Tuomisen kanssa. Juoksemalla kirkkoherra aikoo myös kartuttaa Yhteisvastuukeräyksen pottia, josta jaetaan tänä vuonna tukea nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun sekä ennaltaehkäisyyn koti- ja ulkomailla. Tuominen kutsuu hölkkääjiä tunnin lenkille perjantaisin kello 17 aina pääsiäiseen saakka. Osallistujat voivat halutessaan maksaa vapaaehtoisen summan keräykseen ja Tuominen maksaa jokaisesta uudesta osallistujasta yhden euron.

Ensimmäiselle lenkille lähdetään 3. maaliskuuta kello 17 Myyrmäen urheilukentän portin luota.

Vantaankosken kirkkoherrana Hans Tuominen aloittaa 1. maaliskuuta. Silloin ympyrä sulkeutuu, sillä ensi kertaa hän oli Vantaalla kesäteologina Vantaankoskella 1992. Samaan seurakuntaan hän sai pappisvihkimyksenkin 1995.