Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Muistatko ravintola Kultakaivoksen? – Moni pettyi, kun kantapaikka sai purkutuomion

Vantaa ennen ja nyt: Ravintola Kultakaivos Louhelassa purettiin vuonna 2011.

Kun oma kantakuppila puretaan, menee sen myötä muutakin kuin katto, lattia ja seinät. Menee paikka, jossa on ystäviä ja omistaja, joka huolehtii, jos joku on vähän "huonossa hapessa".

Näin ravintola Kultakaivokselle ja sen yhteydessä olevalle Pub Punakulmalle kävi vuonna 2011, kun Louhelan vanha ostoskeskus purettiin. Monelle pubin kanta-asiakkaalle ostarin purkaminen oli suuri menetys.

Louhelan ostoskeskus rakennettiin vuonna 1967. Se oli U-mallinen yksitasoinen ostari, joka muodostui reunoilla olevista parista kaupasta, kioskista ja kampaamosta sekä keskellä olevasta Ravintola Kultakaivoksesta.

Jossain vaiheessa ostarista vapautui ravintolalle lisää tilaa ja Pub Punakulma avattiin. Ravintolassa oli diskoa, lavatanssia ja bändikeikkoja. Nimekkäät artistit houkuttelivat väkeä kauempaakin. Päivisin paikka toimi lounasravintolana, joka tarjosi peruskotiruokaa. Pubin puolella pelattiin bingoa ja biljardia, heitettiin tikkaa ja laulettiin karaokea.

Vantaan kaupunginmuseo kävi dokumentoimassa Kultakaivoksen sen viimeisinä päivinä kevättalvella 2011. Paikka valokuvattiin ja henkilökuntaa sekä asiakkaita haastateltiin.

Yksi kuvauskohde oli Pub Punakulman biljardihuoneen seinällä ollut iso seinämaalaus. Taiteilija Jaakko Lemposen vuonna 1997 suoraan seinään maalaama teos oli noin 14 metriä pitkä ja 120 senttimetriä korkea. Taiteilija maalasi teosta pikkuhiljaa, aina ravintolailtojensa aikana. Maalaukseen päätyi moni kanta-asiakas, osa jo edesmennyt, kuten maalauskin nyt.

Kultakaivoksen päätösjuhlia vietettiin 25.–26. maaliskuuta vuonna 2011. "Monttubileissä" soitti talon oma bändi Rizlinki sekä Remu & Hurriganes. Kun paikan irtaimistoa monttubileiden jälkeen huutokaupattiin, jono ulottui ulos asti. Se, jos mikä kertoi paikan merkityksestä asiakkailleen.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.