Suomessa on 140 000 työikäistä, jotka ovat ikään kuin kadonneet, kertoo Yle. Nämä ihmiset eivät ole työssä eivätkä opiskelemassa, mutta eivät työttömyyskortistossakaan tai työkyvyttömyyseläkkeellä.
– He ovat työikäisiä, jotka elävät toimettomina yhteiskunnassa normaaliksi koettujen statusten ulkopuolella, sanoo jutussa työmarkkinoita tutkiva PTC-services yhtiön asiantuntija Jussi Pyykkönen.
Hän selvitti työelämän ulkopuolella olevien määrän Ylelle Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston ja tulorekisterin pohjalta.
"Kadonneiden" joukossa on muun muassa kotona asuvia tai tutkintoa vailla olevia nuoria, asunnottomia ja syrjäytyneitä. Suurimmasta osasta ei tiedetä, millä rahalla he elävät.
Yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneet ovat Ylen mukaan vaikeasti työllistettävä ryhmä, mutta heidätkin tarvittaisiin mukaan.
Yksi 140 000:sta oli Ylen haastattelema Erhan Daler aiemmin. Pari vuotta sitten hän ei nähnyt tulevaisuudessa mitään valoa.
– Ajattelin, että en tule menemään minnekään, koska en päässyt kouluun enkä töihin. Se normaalielämän tie, mitä kaikki ihmiset menevät, niin mä en päässyt sinne, Daler kertoo.
Hänet normaalista elämästä suisti rankka koulukiusaaminen. Kiusaamisen vuoksi Daler ei enää pystynyt menemään kouluun, minkä vuoksi hänen arvosanansa eivät riittäneet jatko-opintoihin.
Lopulta apu löytyi Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelusta.
– Siellä oikea ihminen puhui kanssani normaalisti, katsoi silmiin eikä vain tehnyt vain tylsällä naamalla muistiinpanoja, Daler sanoo Ylellä.
Lisäksi hän sai vertaistukea.
Nyt Daler kertoo vierailijaryhmille nuorten haasteista ja on käynyt puhumassa päättäjille esimerkiksi Brysselissä ja Kuntaliiton Kuntamarkkinoilla. Daler on myös aloittanut Vamoksessa työn kokemusasiantuntijana.
– Se, mikä oli mun mielestä heikkous, eli masennus ja muu elämä, onkin yhtäkkiä vahvuus. Pystyn sen kautta työllistymään ja samalla levittämään viestiä ja ehkä auttamaankin monta nuorta, Daler kertoo Ylelle.