Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Kymmenet tuhannet suomalaiset jumissa törkyhintaisissa sähkösopimuksissa

Kymmenet tuhannet suomalaiset maksavat sähköstään yli 30 senttiä kilowattitunnilta, selviää Energiateollisuus ry:n kyselystä.

Kyselyn mukaan Suomessa on noin 57 000 määräaikaista sähkösopimusta, jossa hinta on yli 30 senttiä kilowattitunnilta. Suurin osa näistä sopimuksista on kahden vuoden pituisia.

Hintaa voi tämänhetkisen markkinatilanteen perusteella pitää erittäin kovana, sillä veroton markkinahinta on tänä vuonna pysytellyt keskimäärin alle 9 sentissä kilowattitunnilta.

–  Merkittävällä asiakasjoukolla on määräaikaisia sopimuksia, joiden hinta tuntuu nyt korkealta, toteaa tiedotteessa Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

Energiateollisuuden kyselyyn vastasi 32 sähkönmyyjäyhtiötä, jotka edustavat yli 79:ää prosenttia kaikista sähköasiakkaista. Siten tulosta voi järjestön mukaan pitää varsin edustavana.

Määräaikaisia sopimuksia on nyt voimassa olevista sähkönmyyntisopimuksista noin puolet, kyselystä selviää. Määrä on vähentynyt muutamilla prosenttiyksiköillä verrattuna vuoden 2021 lopun tilanteeseen.

Osa asiakkaista on välttänyt pitkää sitoutumista ja valinnut mieluummin joko pörssisähkön tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.

Pörssisähköön päätyneet ovat hyötyneet valinnastaan, kun sähkön hinta on suorastaan romahtanut. Sen sijaan toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat vielä tässäkin kuussa olleet määräaikaisia sopimuksia kalliimpia.

– Energia-alalta muistutettiin loppukesällä ja syksyllä monesti sopimustyyppien eroista. Hintariskit ja huoli sähkön riittävyydestä hallitsi kuitenkin keskustelua, ja tämä vaikutti ihmisten valintoihin, Salomaa sanoo tiedotteessa.

– Kukaan ei voi varmasti ennustaa sähkön hinnan tulevaa kehitystä ja sitä, oliko esimerkiksi viime syyskuussa alkanutta 24 kuukauden jaksoa ajatellen lopulta edullisempaa valita silloin tarjolla ollut edullisin määräaikainen kahden vuoden sopimus vai pörssisähkö.

Energiateollisuus vaatii, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan eikä kalliita määräaikaisia sopimuksia suitsita lainsäädännöllä jälkikäteen, ellei tätä korvata sähköyhtiöille.

Energiateollisuus on sähköyhtiöiden edunvalvoja.