Sari Essayah: ”Lapsihaaveet eivät saa jäädä toteutumatta sen vuoksi, että ei ole varaa”
2
Sari Essayah (kd.) aikoo kiertää vaalitilaisuuksissa niin paljon kuin suinkin ehtii. Espoossa hän osallistui Mika Poutalan vaaliavaukseen. Anneli Tuominen-Halomo
Katso isompi kuvaKristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah haluaa tuoda keskusteluun järjen ääntä. Anneli Tuominen-Halomo
Kristillisdemokraatit haluaa tukea lapsiperheitä 1 000 euron vaunurahalla.
Suomen suuntaa pitää kristillisdemokraattien mielestä muuttaa ja se on tehtävä tulevalla vaalikaudella. On palattava perusasioiden ja -arvojen äärelle.
– Suomessa on totuttu nyt siihen, että kaiken voi hoitaa velalla. Isoilla veloilla ei kuitenkaan ole saatu kuntoon terveydenhuoltoa eikä infrastruktuuria. Vielä ei ole liian myöhäistä kääntää suuntaa, puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.
Vaalit ovat Essayahin mukaan ratkaisevan tärkeät: haluammeko siirtää tuleville polville sellaisen maan, jossa voi luottaa tulevaisuuteen?
– Demokratian perustaan kuuluu myös se, että jokainen saa uskoa vapaasti ja ilmaista mielipiteensä vapaasti.
Asioiden tekemisen tapaa voidaan uudistaa myös metropolipolitiikan kautta. Puolue perusti jo 2015 metropolityöryhmän.
– Olemme nostaneet esille omia näkemyksiämme muun muassa liikkumisesta, infrasta, asumisesta ja koulutuksesta, Essayah sanoo.
Metropolipolitiikan rinnalla olisi Essayahin mielestä syytä puhua lähiöpolitiikasta.
– Olemme huomanneet, että 1,6 miljoonan suomalaisen arki on lähiöissä ja sen pitäisi kiinnostaa päättäjiä. Arjen pitäisi olla sujuvaa, kun ihmiset kulkevat ja harrastavat yli kunta- ja hyvinvointialueiden rajojen. Voitaisiinko esimerkiksi lapsen hoitopaikka osoittaa toisesta kunnasta, jos se vanhemman työmatkan kannalta on järkevää.
Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna syntyi vain 44 933 vauvaa. Viimeksi uusia suomalaisia syntyi yhtä vähän vuonna 1868. Syntyvyys on laskenut jo vuosia.
On totuttu siihen, että kaiken voi hoitaa velalla.
– Kristillisdemokraatit lähtevät siitä, että rahalla ei saa perheellistymään, mutta rahan puute voi estää perheellistymisen, Essayah sanoo.
Lapsilisien ostovoima on pienentynyt 1990-luvulta lähtien. Viimeksi Jyrki Kataisen (kok.) hallitus leikkasi lapsilisää.
Kristillisdemokraatit haluaa tehdä perheystävällistä politiikkaa, mutta Essayahin mukaan Suomessa on moniin Euroopan maihin verrattuna vähän työkaluja, joilla lapsiperheitä voidaan tukea.
– Lapsihaaveet eivät saa jäädä toteutumatta sen vuoksi, että ei ole varaa. Me olemme esimerkiksi ehdottaneet ’vaunurahaa’ ensimmäiselle lapselle.
Vaunuraha olisi 1 000 euroa. Perheiden taloudellista asemaa voitaisiin Essayahin mielestä korjata myös verotuksen lapsivähennyksellä.
Suomi on velkaantunut nopeasti. Velkataakan pienentämiseen tarvitaan Essayahin mukaan useiden keinojen yhdistelmää, joka muodostuu leikkauksista, verotuksen hienosäädöistä ja kasvusta.
– Tuloja voidaan kasvattaa haittaveroilla, jotka kohdistetaan haitallisiin elintarvikkeisiin. Ansiotuloverotusta ja yritysverotusta ei pidä kiristää, vaan suunnata pieniä veronalennuksia pieni- ja keskituloisille.
Menojen sopeutusta kristillisdemokraatit hakisi työttömyysturvasta ja asumistukimenoista.
– Ansiosidonnainen työttömyysturva pitää ulottaa kaikille, jotka täyttävät työssäoloehdon.
Keinovalikoimaan kuuluu myös työttömyysturvan porrastaminen.
Kenenkään ei pitäisi Essayahin mukaan joutua pelkäämään ikääntymistä ja sitä, ettei saa tarvitsemaansa hoitoa. Hän huomauttaa, että noin 70 000 sote-alan ammattilaista on tällä hetkellä muissa töissä.
– Jos he ovat olleet 10–15 vuotta poissa alalta, heille pitäisi järjestää ammatin päivityskoulutusta. Nykyisin oppilaitoksia palkitaan tutkinnon suorittaneista, mutta palkkio pitäisi maksaa myös koulutuksen päivityksistä.
Hoitoalan työvoimapulaan pitäisi Essayahin mukaan etsiä ratkaisua myös siitä, että eläkkeelle jääneiden ammattilaisten keikkatyö olisi verotuksellisesti kannattavaa.
Ennen poliittista uraansa Essayah tuli tunnetuksi kilpakävelijänä. Hän voitti vuonna 1993 maailmanmestaruuden Stuttgartissa ja hän on vuoden 1994 Euroopan mestari Helsingistä.
Nykyään hän pitää kuntoaan yllä talvisin hiihtämällä ja käymällä salilla, kesällä hölkkäämällä.
– Urheilu-ura toi tunnettuutta, mutta asialla on myös kääntöpuoli. Joudut näyttämään, että et ole ’vain julkkisehdokas’.
Tässä sarjassa Länsiväylä haastattelee Espoossa ja Kirkkonummella vierailevat eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat.