Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tikkurilan ytimeen muodostui sakkorysä uusien kieltojen takia – ”Taksit ovat aika härskisti vedelleet tähän”

Tikkurilan matkakeskuksen ja Dixin edustalla on annettu tänä vuonna jo sata pysäköintivirhemaksua.

Taksien pysäköintiä Tikkurilan matkakeskuksen ja kauppakeskus Dixin edustalla Ratatiellä yritetään nyt suitsia uusilla liikennemerkeillä. Taksit voivat vain jättää Ratatielle matkustajia, mutta heti sen jälkeen autojen pitää poistua paikalta. Muut kuin taksit voivat edelleen pysäköidä kadun varteen viideksi minuutiksi.

Vastaavanlainen liikennemerkkiyhdistelmä on Vantaalla harvinaisuus, sanoo Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonnan valvontaesimies Ari Piipponen. Pysäyttäminen kielletty, mutta lisäkilpi, joka antaa luvan jättää matkustajan on vain Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin kohdalla.

Meno on Ratatiellä villiä, sillä taksit ovat seisseet muutamilla lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitetuilla paikoilla pitkiäkin aikoja odottelemassa kyytiä vieden tilaa muilta.

– Taksit ovat aika härskisti vedelleet tähän, Piipponen kertoo.

Lue myös: Tällä kadulla kirjoitetaan eniten parkkisakkoja Vantaalla – Viime vuonna yli 1 300 maksua

Virheelliseen pysäköintiin syyllistyvät Piipposen mukaan "kaikki taksit" eivät vain taksisääntelyn vapautuksen jälkeen aloittaneet firmat ja yksittäiset kuljettajat.

Varsinainen taksiasema sijaitsee lyhyen matkan päässä Albert Edelfeltin aukiolla, mutta kuljettajia houkuttaa odotella asiakkaita ovien läheisyydessä. Piipponen kyllä ymmärtää sen, mutta myös muut autoilijat tarvitsevat paikkaa pysähtyä tai lyhyttä pysäköintiä. Lisäksi Ratatien parkkitila on pieni, pituudeltaan vain noin 50 metriä.

Paikka on muutenkin hankala, koska samaa katua käyttävät myös bussit, jotka jättävät Tikkurilaan tulevia matkustajia. Niiden pysäkki on aivan matkakeskuksen ovensuulla eikä siinä saa kukaan pysäköidä, mutta matkustajan voi jättää.

Uudet liikennemerkit pystytettiin Ratatielle runsas viikko sitten. Samaan aikaan kadunvarteen hieman etelämmäksi tuli lisäkilpi parille liikuntaesteisten pysäköintipaikalle.

Heti muutoksen jälkeen takseja vain huomautettiin väärästä pysäköinnistä, mutta nyt jo sakotetaankin. Piipponen kertoo tapauksesta, jossa pysäköinninvalvoja meni huomauttamaan taksille, ettei paikalla voi odotella kyytiä. Kuljettaja istui sitkeästi autossaan ja oli siinä lopulta kolme varttia. Valvoja tuli kirjoittamaan kuljettajalle pysäköintivirhemaksun, mutta tämä ampaisi karkuun.

– Maksu lähtee perään, Piipponen toteaa.

Lue myös: Parkkisakko nousi Tikkurilan keskustassa 60 eurosta 80 euroon

Myös ruokalähetit seisottavat autojaan Ratatiellä luvatta, vaikka ne voisivat seisahtua siihen vain viideksi minuutiksi. Ja vaikka heille kirjoitetaan pysäköintivirhemaksu, meno jatkuu usein entisellään.

– On muutama "vakiasiakas", Piipponen muotoilee.

Jos lainvoimaisia pysäköintivirhemaksuja kertyy viisi, auto voidaan hinata kaupungin varikolle Kiilaan.

– Kyllä näitä viikoittain tapahtuu.

Kaupunki asensi liikennemerkit kuntalaispalautteen perusteella. Mitä enemmän tulee palautetta, sen varmemmin asioihin puututaan.

Jo tähän mennessä tätä vuotta Ratatiellä on kirjoitettu satakunta pysäköintivirhemaksua eikä kaikkia vain ammattiautoilijoille. Piipponen ennustaa, että vuoden saldoksi Ratatiellä kertyy ainakin 600 pysäköintivirhemaksua, mutta toivoo, ettei niin käy vaan "ihmiset uskoisivat liikennemerkkejä".

Viime vuonna Ratatiellä määrättiin noin 400 pysäköintivirhemaksua. Viereisellä Asematiellä, Vantaan sakotetuimmalla kadulla, parkkisakkoja tai huomautuksia määrättiin 1 522.