Myllytontin suunnittelu jatkuu. Valtuusto hyväksyi kaavamuutoksen.
Vantaanjoen rannalle Vantaankosken äärelle voi rakentua uusi vapaa-ajankeidas. Sen alueelle tulisi hotelli, jossa on 40 kahden hengen huonetta, kievari saunoineen ja tapahtumakeskus vanhaan myllyyn. Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Vantaankosken myllytontin suunnitelmat mahdollistavan asemakaavan muutoksen maanantaina.
Vuosina 1906–07 rakennetun myllyn korjaamista ja sen yhteyteen tehtäviä lisärakennuksia on jo vuosia suunnitellut Tapahtumaravintola Kuninkaan Lohet Oy. Yhtiö voitti Vantaan kaupungin vuonna 2018 järjestämän kilpailutuksen ja pyörittää myös naapurissa sijaitsevia Vanhan Viilatehtaan ja Kuninkaan kartanon tilausravintoloita. Kuninkaan Lohien omistaja on Timo Kauppinen.
Lue myös: Vantaankosken vanhaan myllyyn suunnitellaan tapahtumataloa ja viereen hotellia sekä kievaria saunoineen – Kaupunki myy alueen Viilatehdasta pyörittävälle yritykselle
Kuninkaan Lohien toimitusjohtaja Mika Turunen sanoo, että myllyn alueesta tulee kaikille avoin. Hän maalailee, että pyöräilylenkin varrella tai kalastamassa käydessään voi käydä syömässä, kahvilla tai saunomassa kievarissa. Tai tulla viettämään hotelliviikonloppua ja osallistua tapahtumakeskuksessa esimerkiksi konsertteihin. Ulkokonsertteja alueella ei kaavamääräysten mukaan saa järjestää.
Arkisin paikka on todennäköisesti enemmän yrityskäytössä ja viikonloppuisin vapaa-ajanviettäjien.

Suunnitelmia on hiottu kolmen vuoden ajan.
– Olemme hakeneet suunnitelmiin kylämäisyyttä, ja haluamme tuoda esille alueen ruukkitunnelmaa ja -miljöötä. Pihalla voi järjestää vaikkapa käsityömarkkinoita ja joulumyyjäisiä, Turunen mainitsee.
Hän korostaa, että suunnitelmien tärkeimmät lähtökohdat ovat olleet kulttuurihistorian näkyminen ja luontoarvojen huomioiminen. Yhteistyötä on tehty muun muassa Vantaan kaupunginmuseon kanssa. Esimerkiksi kievarirakennus siirrettiin pois Kehä kolmosen kainalosta, jotta tärkeä kalastuspaikka jäi vapaaksi. Hotellin värimaailmaa muutettiin punamullasta hiilenharmaaksi, jotta se kiinnittäisi mahdollisimman vähän huomiota maisemassa. Valkoinen, runsaalla metrillä korotettava mylly tulee hallitsevaksi näkymäksi.
– Rannat jäävät kalastajille ja muille vapaaksi, Turunen tähdentää.
Suunnittelu jatkuu, mutta tarkkaa aikataulua esimerkiksi rakentamisesta Turunen ei uskalla sanoa.
Valtuusto hyväksyi Vantaankosken myllyn kaavamuutoksen äänin 59–7. Soraääniä suunnitelmista esittivät keskustan ja vasemmistoliiton edustajat. He halusivat palauttaa kaavan uudelleen valmisteluun.
Heidän huolensa on, että hieno koskimiljöö pilataan rakentamisella. Tapahtumakeskuksen pelätään tuovan lisää liikennettä kapealle Kuninkaantielle ja vaikuttavan ulkoilijoiden turvallisuuteen. Hankkeen kannattajat puolestaan pitävät hyvänä muun muassa sitä, että jopa vaaralliseen kuntoon vajonnut rakennusperintökohde saadaan kunnostettua.
Myllytontin hankkeella on ollut vastustajansa jo kaavan laadinnan alusta lähtien. Vastustajien perusteluissa huomautetaan, että rakentaminen pilaa alueen maiseman sekä kulttuurihistorian ja vaarantaa virkistysarvot. Suunnitelmaa pidetään liian massiivisena ja epäsopivana ympäristöön.
Ennen hotelli- ja tapahtumakeskussuunnitelmia toinen yrittäjä suunnitteli myllyyn hostellia ja vesivoimalaa, mutta ne kariutuivat lupaongelmiin ja riitaan Vantaan kaupungin kanssa. Mylly paloi pahoin tammikuussa 2009.
Lue myös: Uusi hotellisuunnitelma heräsi henkiin Vantaankoskella – "Mylly on nyt pistetty pyörimään"
Vantaankosken myllyn ostajaa odottaa mittava korjausurakka
Kaupunki pani Vantaankosken myllyn myyntiin – rakennukset myydään "nimelliseen hintaan"
Vantaankosken myllyn vesivoimalasta virisi kiista – vesistön suojelijat huolestuivat
Myllykiista jämähti pattitilanteeseen – Osapuolet pysyvät vaatimuksissaan
Vantaankosken myllyn korjaaja vaatii kaupungilta jättikorvauksia
Vantaankosken myllyn vesivoimalasta virisi kiista – vesistön suojelijat huolestuivat