Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetun vantaalaispoliitikon ravintolassa paljastui laiminlyöntejä työvoiman käytössä – Tuukka Saimen: Somessa esitetyt väitteet perättömiä

Työsuojeluviranomainen teki tarkastuksen ennalta ilmoittamatta.

Vantaalainen perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen, aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Tuukka Saimen on myrskyn silmässä.

Twitterissä julkaistiin tiistaina 28. helmikuuta otteita Saimenin yritystä koskevasta työsuojeluviranomaisen tarkastuskertomuksesta. Raportti paljastaa työvoimaa koskevia laiminlyöntejä ja lainvastaisuuksia. Yrityksessä oli niin ulkomaista kuin suomalaista työvoimaa.

Työsuojeluviranomainen teki ennalta ilmoittamatta tarkastuksen Saimenin Tapanilassa sijaitsevaan Chinaman Helsinki -ravintolaan viime vuoden helmikuussa. Tarkastuksessa ilmeni ongelmia. Epäselvyyttä oli muun muassa työnteon ehdoista, sillä kaikki työsopimukset eivät olleet täysin työsopimuslain mukaisia. Muutamasta työsopimuksesta ei saanut selvää sovitusta työajasta.

Lue myös: Mielipide | Vastaus Vantaan Sanomien uutiseen: Olen rehellinen yrittäjä, joka hoitaa yhteiskuntavelvoitteet jämptisti

Lainvastaisuutta oli myös työaikakirjanpidosta. Tarkastuksessa kävi ilmi muun muassa, että ainakin kaksi työntekijää oli tehnyt ylitöitä, joista ei oltu maksettu palkkaa. Ylitöitä ei myöskään oltu eritelty työaikakirjanpitoon lainmukaisesti.

Yrityksessä oli myös toimittu vuosilomalain vastaisesti. Lomia oli siirretty pidemmälle kuin laki sallii. Lomakauden 2020–2021 kertyneitä lomia oli siirretty pidettäväksi vasta lomakaudella 2022. Lomien siirtäminen perustuu tarkastusraportin mukaan työnantajan kertomukseen.

Mainittujen lisäksi tarkastuskertomus paljastaa, ettei työvuoroluetteloita oltu laadittu työehtosopimuksen mukaisesti.

Tarkastuskäynnin tehnyt Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Niina Mäki kertoo, että havaituista puutteista annetaan yrityksille joko toimintaohje tai kehotus. Niitä annetaan ravintola-alan tarkastuksilla hyvin usein.

Saimenin yritykselle ei annettu kehotusta, vaan toimintaohjeita.

– Jos työpaikalle tehtäisiin joskus uusi tarkastus, silloin valvottaisiin, onko työnantaja noudattanut annettuja toimintaohjeita. Meiltä ei olla tehty uutta tarkastusta kyseiselle työpaikalle, Mäki sanoo.

Toimintaohjetta järeämmän kehotuksen yritys voi saada tietyistä puutteista ja niiden toistuvista tai vakavista laiminlyönneistä. Sellaista Saimenin yritys ei saanut. Kehotuksen noudattamista valvotaan.

– Työsuojeluviranomainen seuraa, että työnantaja korjaa puutteen lainmukaiseksi, Mäki toteaa.

Saimenin mielestä mitään laiminlyöntejä tai rikkeitä ei ole tapahtunut. Tarkastus tehtiin, kun hän ei itse päässyt paikalle. Avin peräämät asiakirjat olivat Saimenin mukaan tietokoneella.

– Minulla on paperiton hallinto.

Saimen hämmästelee myös Vantaan Sanomien toimintatapaa:

– Olen työllistänyt satoja maahanmuuttajia, maksanut veroni ja nyt teet tällaisesta perättömästä asiasta juttua.

Kuvia tarkastuskertomuksesta ja Saimenin yrityksessä työskennelleen väitteitä sisältänyt Twitter-ketju poistettiin 1. maaliskuuta. Julkaisija kirjoitti ketjun sisältäneen myös virheellistä tietoa. 

Perussuomalainen Tuukka Saimen valittiin 808 äänellä Vantaan kaupunginvaltuustoon viime kuntavaaleissa kesäkuussa 2021. Hänet valittiin edustamaan puoluettaan myös kaupunginhallitukseen. Aluevaaleissa Saimen sai 506 ääntä ja tuli valituksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustoon.

Saimen on profiloitunut aktiivisena valtuutettuna, joka on vaatinut Vantaan taloudenpidon järkeistämistä. Hän on vaatinut myös muun muassa päättäjien sidosten ja kytkösten huolellisempaa selvittämistä.

Saimenin Ai-To Foods Oy omistaa ravintoloita Helsingissä.

Juttua muokattu 2.3. kello 10.10. Poistettu tietoa, että Ai-To Foods Oy omistaisi ravintoloita Vantaalla. Lisätty tieto siitä, että osittain virheellistä tietoa sisältänyt Twitter-ketju on poistettu.

Lue myös: Vantaalainen yrittäjä laati ukrainankielisen työhakemuksen ja sai "ihan järjettömän määrän" hakemuksia – ensimmäiset palkat hän joutui maksamaan käteisellä