Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bussilakkoa yritetään lopettaa vielä tänään – Silti pahempaa voi olla luvassa maanantaina

Linja-autoalan ja huoltokorjaamoiden työriidan sovittelua jatketaan tänään torstaina. Osapuolina ovat työntekijäliitto Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen työnantajaliitto (ALT).

Sovittelija Jukka Ahtela kertoi sovittelun jatkumisesta eilen Twitterissä.

Jos lakon osapuolet eivät pääse neuvotteluissa sopimukseen, tiistaina alkaneen bussilakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka.

Keskiviikkona kello 03.00 alkanut AKT:n lakko vaikutti eilisaamuna Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueella hyvin vaihtelevasti.

Pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin kolmasosa bussikalustosta oli tuolloin liikenteessä. Eniten lakko on vaikuttanut sellaisilla alueilla, joilla ei ole kiskoliikennettä, muun muassa Vantaan Hakunilassa ja Tikkurilan ympäristössä. Helsingissä puolestaan lakko on purrut vahvimmin esimerkiksi Itäkeskuksen ja Laajasalon aamuliikenteeseen.

Myös raideliikenteeseen on annettu lakkovaroitus. Jos neuvottelut eivät johda sopimukseen, kyseinen lakko alkaa maanantaina 6. maaliskuuta kello 00.01 ja päättyy perjantaina 10. maaliskuuta kello 23.59. Myös 13.–17. maaliskuuta on annettu varoitus raideliikenteen pysäyttävästä lakosta.

Metrot, raitiovaunut ja lähijunat kulkevat toistaiseksi normaalisti. Junaliikenteessä on kuitenkin voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka voi aiheuttaa yksittäisten junavuorojen perumisia.

Jos lakot toteutuvat maanantaista alkaen, se merkitsee käytännössä koko junaliikenteen pysähtymistä. Tällöin VR joutuu perumaan kaikki kauko- ja lähijunat, ja myös tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.