Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore paljastus: Alkon suosikkiviiniä tuotetaan karmeissa oloissa – Rasismia, surkeaa palkkaa ja homeisia asuintaloja

Kansalaisjärjestö Finnwatchin tänään julkaisema raportti paljastaa ihmisoikeuksien loukkauksia Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa. Järjestö vaatii Alkolta ja sen tavarantoimittajilta toimia vastuullisuusongelmiin puuttumiseksi.

Finnwatch kertoo asiasta tiedotteessaan.

Osa Finnwatchin tutkimien viinitilojen työntekijöistä asuu homeisissa taloissa tai hökkelikylissä ja saa elämiseen riittämätöntä palkkaa. Työhönotossa ja palkkauksessa esiintyy syrjintää, ja työterveydessä ja turvallisuudessa on puutteita.

Työntekijät raportoivat myös heihin kohdistuvasta epäasiallisesta käyttäytymisestä kuten nimittelystä.

Raportti perustuu 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvan viinin tuotannossa käytettyjä rypäleitä tuottavien viljelytilojen työntekijöiden haastatteluihin.

Tiloilla tuotettuja rypäleitä käytetään muun muassa Alkon myydyimmän eteläafrikkalaisen viinin, Pearly Bayn valmistuksessa. Lisäksi niitä käytetään muun muassa Kuronen Red-, Grinder Pinotage- ja Green Nature -viinien valmistuksessa.

– Etelä-Afrikka on viinituotannon riskimaa, jossa työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa on monia ongelmia. Apartheidin aikainen rotuerottelu näkyy edelleen johdon suhtautumisessa työntekijöihin, sanoo Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.

Raportissa tarkastellaan myös Alkon ja sen tavarantoimittajien vastuullisuuskäytäntöjä.

– Monopoliasemansa vuoksi Alkolla on erityinen vastuu siitä millä tavalla tuotettuja viinejä Suomessa myydään. Se ei kuitenkaan aseta riskimaista tuleville viineille pakollisia vastuullisuuskriteereitä, Kultalahti muistuttaa tiedotteessa.

Tuleva yritysvastuusääntely on silti saanut Alkon päivittämään sen vastuullisuusvaatimuksia. Syksystä 2022 lähtien Alko on edellyttänyt sen tavarantoimittajilta ihmisoikeuksia koskevaa asianmukaisen huolellisuuden prosessia. Finnwatchin mukaan tavarantoimittajat eivät kuitenkaan täytä vaatimuksia.

– Osalla viinien maahantuojista ei selvästi ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä niiltä odotetaan, Kultalahti toteaa tiedotteessa.