Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentoemäntä ryhtyy yksityisetsiväksi Pauliina Suden viihteellisessä dekkarissa – "Silmänvinkkaus myös makuuhuoneen iloihin"

Pauliina Susi hyödynsi tietojaan yksityisetsivistä ja kehitteli uuden, vauhdikkaan salapoliisihahmon.

Nyt tarvitaan jotain kepeää ja hauskaa. Niin päätti vantaalaiskirjailija Pauliina Susi, kun oli keväällä 2021 saanut valmiiksi Yksityisetsivä - varjo kannoillasi -tietokirjan ja koronapandemian aiheuttama synkkyys vain jatkui.

– Lähetin kustantajalleni viestin uudesta dekkarisarjaideastani ja puolessa tunnissa tuli vastaus, että tee synopsis, ja tavataan pian, Susi kertaa innoissaan.

Lue myös: Vantaalaiskirjailijan tuore kirja paljastaa, keitä ovat yksityisetsivien uusimpia asiakkaita: tosi-tv-sarjat

Dekkariajatus lähti yksityisetsivistä, joiden maailma oli jäänyt pyörimään Suden mieleen tietokirjan valmistuttua. Ja se, että alalla on naisia kovin vähän tai he pysyvät työssä vain lyhyen aikaa. Naisille olisi kuitenkin hyvin töitä, sillä heidän on monesti luontevampi mennä joihinkin tilanteisiin kuin miesten.

Lisäksi yksityisetsivien konkarit olivat kertoneet Sudelle, että työ sopii sivutoimena vaikkapa lentoemännälle, jolla on työrupeaman jälkeen pidempi vapaa.

Olen antanut huumorin pulpahdella.

Kokenut kirjailija yhdisti asiat ja syntyi kepeä, cozy crime -tyylinen dekkari Yksityisalue. Sen päähenkilö on lentoemäntä Tuulia Raja. Hän jää työttömäksi ja ajautuu kuin huomaamatta yksityisetsivän hommiin. Dekkari ilmestyi helmikuun puolivälissä.

Susi hyödynsi dekkaria kirjoittaessaan tietoja yksityisetsivien työstä, mutta ei paljasta heidän salaisimpia kikkojaan. Hän hakeutui myös noin vuoden pituiselle yksityisetsiväkurssille.

– Kurssilla tulivat tutuiksi muun muassa sormen- ja kengänjälkien ottaminen, seuraamiskeinot maastossa, valheenpaljastus ja tietenkin lainsäädäntö.

Suden kolmen aiemman dekkarin päähenkilö on alle nelikymppinen yksinhuoltaja Leia Laine ja kirjojen teemat ovat yhteiskunnallisia. Yksityisalueessa parrasvaloihin astuu hieman yli nelikymppinen sinkku Tuulia ja panee menemään.

– Olen antanut huumorin pulpahdella. Tuulia on rempseä, vauhdikas, toiveikas, ja hänellä on sydän paikallaan.

Jokivarressa asuva Susi hymyilee leveästi ja sanoo, että kirjassa on myös "silmänvinkkaus makuuhuoneen iloihin".

Tuulia menee reippaasti erilaisiin tilanteisiin ja sellaisiin lentoemäntä joutuukin, kun paljastuu, että hänen lennollaan ollut tuusulalainen iäkäs ja varakas nainen kuolee kotiinpaluunsa jälkeen. Tuulialla itselläänkin on lentokoneessa erikoinen kohtaaminen naisen kanssa, ja hän alkaa epäillä rikosta.

Tuulia asuu kirjan alussa Vantaan Mikkolassa, mutta Yksityisalue-kirjassa liikutaan laajasti Keski-Uudellamaalla muun muassa Järvenpäässä, jossa myös Susi itse on aiemmin asunut.

Jo toinenkin Tuulia Raja -sarjan dekkari alkaa olla valmis. Sähköä ilmassa ilmestyy elokuussa. Sarjan kolmatta kirjaa Susi kirjoittaa parhaillaan.

Lue vielä: Dekkari syntyy omista peloista – Pauliina Suden tuoreimmassa teoksessa ollaan tekoälyn armoilla