Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuutto ei nosta työttömyyttä, sanoo Etlan Kangasharju – "Työperäinen maahanmuutto on avainasemassa"

Maahanmuuttajataustaisten osuus Suomen työllisistä on lähes kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana. Asiasta kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuore raportti.

Raportin mukaan Suomen työllisten määrä olisi ilman maahanmuuttajia laskenut merkittävästi.

‒ Ajatus, että maahanmuuton aiheuttama lisääntynyt työn tarjonta kasvattaisi työttömyyttä, perustuu osin virheelliseen oletukseen siitä, että työpaikkojen määrä kansantaloudessa on vakio. Tosiasiassa maahanmuutto ja työvoiman parempi saatavuus todennäköisesti kasvattavat investointeja ja saavat yritykset laajentamaan toimintaansa, sanoo tiedotteessa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Työperäinen maahanmuutto on avainasemassa koko Suomen työllisyydessä, toteaa tiedotteessa Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen.

– Työperäisillä maahanmuuttajilla voi olla olennainen rooli siinä, että palveluita ja tuotteita pystytään tuottamaan myös niillä aloilla, joille on haastavaa löytää työntekijöitä, Kauhanen sanoo.

Vuonna 2020 maahanmuuttajat muodostivat 7,5 prosenttia kaikista työllisistä. Osuus tuplaantui lähes kaikissa ammattiryhmissä, mutta erityisen suurta kasvu oli niillä aloilla, joilla suomalaistaustaisten työllisten määrä on laskenut.

Maahanmuuttajataustaisten osuus työllisistä on raportin mukaan kaksinkertaistunut lähes kaikissa ammattiryhmissä, mutta erityisen suuri osuus maahanmuuttajia työskentelee siivoojina, lähetteinä ja avustavissa työtehtävissä. Määrällisesti eniten maahanmuuttajia työskenteli vuonna 2020 palvelu- ja myyntialalla (noin 38 000 henkeä) sekä erityisasiantuntijoina (noin 32 000 henkeä).