Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vehkalaan nousee uusi uljas oppilaitos ja siitä pyörähtää käyntiin Varian iso muuttoruletti

Uutta oppilaitosta päästäneen rakentamaan kesällä.

Vehkalan yritysalueella Myllymäessä alkaa parveilla opiskelijoita, kun Vantaan ammattiopisto Varian uusi toimipiste valmistuu. Jos kaikki sujuu juohevasti, uusi oppilaitos voisi olla valmis vuonna 2025. Urakoitsijoiden kilpailutus on parhaillaan käynnissä.

– Tavoite on, että tänä kesänä aletaan rakentaa, sanoo rakennuttajapäällikkö Marko Salmela oppilaitoksen rakennuttavasta VTK Kiinteistöt Oy:stä.

Rakennuksen kustannusarvio on noin 80 miljoonaa euroa.

Rehtori Pekka Tauriainen kertoo, että opiskelijoita siirretään muista toimipisteistä Vehkalaan heti, kun tilat valmistuvat. Samalla se pyöräyttää Variassa käyntiin suuren myllerryksen, sillä opiskelupaikkoja järjestellään uusiksi opintosisältöjen mukaan, ja osa nykyisistä toimipisteistä lakkautetaan.

Lue myös: Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut

Vehkalan uuteen toimipisteeseen tulee kerrosalaa noin 24 500 kerrosneliömetriä neljään kerrokseen. Eri alojen tarpeista johtuen rakennukseen tehdään muun muassa korkeita halleja, joita tarvitaan esimerkiksi lentokoneasentajien koulutuksessa. Piha-alue puolestaan mahdollistaa lastaus- ja ajoharjoittelun.

Se on iso satsaus.

Rehtori Pekka Tauriainen

– Vehkalaan keskittyy pääasiassa teknisten alojen koulutus, kuten sähkö- ja automaatiotekniikka, Tauriainen sanoo.

Myös osa Varian sosiaali- ja terveysalan koulutuksesta siirtyy Koivukylästä Vehkalaan.

Ammattikoulutukseen on Vantaalle tulossa Vehkalan lisäksi toinenkin uusi rakennus. Jokiniemeen, Tikkurilan kylkeen, suunnitellaan Jokiniemen oppimiskampusta, johon sijoittuu Vehkalan tavoin muun muassa tieto- ja tietoliikennetekniikan opiskelupaikkoja sekä sosiaali- ja terveysalan paikkoja.

– Jokiniemessä näiden alojen koulutus painottuu hyvinvointiteknologiaan, Tauriainen selvittää.

Noin viiden vuoden kuluttua Varialla on tarkoitus olla kolme toimipistettä nykyisen neljän sijaan. Uudisrakennukset sijaitsevat Jokiniemessä ja Vehkalassa ja peruskorjattava Hiekkaharjun toimipiste Tennistiellä. Hiekkaharjussa on myös Varian hallinto.

– Tavoitteena on, että ruletti on käyty läpi vuoteen 2028 mennessä, Tauriainen sanoo.

Myyrmäen toimipisteen tilat Ojahaantiellä puretaan. Koivukylän ja Aviapoliksen tiloja käytetään väistötiloina, ennen kuin Jokiniemi valmistuu, ja niille löytynee sen jälkeen myös uutta käyttöä.

Uudet opiskelutilat tuovat runsaasti lisää kaivattuja opiskelupaikkoja.

– Variassa on nyt noin 3 800 opiskelijaa, ja tulevaisuudessa kolmessa toimipisteessä yhteensä yli 4 500.

Tauriainen iloitsee siitä, että Vantaan kaupunki panostaa ammattikoulutukseen.

– Se on iso satsaus, yhteensä yli 100 miljoona euroa.

Lue myös: Yli 2 000 opiskelijan oppilaitoksen suunnitelma etenee – Varian uusi toimipiste tulee Vehkalan aseman länsipuolelle lähivuosina